Hogyan érjük el, hogy gyerekünk időben elaludjon?

Minden gyakorló szülő tudja, hogy gyereket ágyba tenni este mindig óriási kihívás: tart a mese, van még mit játszani, és az ágyban fekve is akadnak érdekes könyvek, melyeket csak este kilenc után lehet lapozgatni.

 

De miért fontos az alvás?

A kisgyermek legfontosabb „feladata” a növekedés, és ez csak akkor történhet meg, ha mélyen alszik, a növekedési hormonok ugyanis csak ilyenkor választódnak ki a szervezetben. Ha például a gyermek rendszeresen éjfél után fekszik le, a hormon nem lép működésbe olyan hatékonyan, és nem fog nőni. Arról nem is beszélve, hogy az elegendő alvásnak köszönhetjük produktivitásunkat, a gyermekeknél pedig még fontosabb, hogy hosszan regenerálódjon az agyuk.

Fotó: 123rf.com

Teremtsük meg a körülményeket

Nem véletlenül találták ki az esti fürdést, hiszen lazító hatással van az izmokra és a lélekre egyaránt. (Amíg hatással tudunk lenni a gyermekre, ragaszkodjunk az esti fürdéshez, s ne engedjük a reggeli tusolást, habár annak is megvannak az előnyei.) Ha nagyon élénk, cseppentsünk illóolajat a fürdővízbe, a levendula a legmegfelelőbb, nyugtató hatása miatt. Valamint érdemes már a pakolás alatt elkezdeni lekapcsolgatni a lámpákat, a félhomály ugyanis segíti az elalvást előidéző hormonok felszabadulását.

Fotó: 123rf.com

Idő

Ragaszkodjunk a rituálékhoz, s minden este azonos időpontban kezdjünk el játékokat pakolni, vizet ereszteni, fürdeni. Ha este egy jó pohár langyos tejet megiszik, akkor az is segíti az ellazulást. Meséljünk, amennyit kell, majd hagyjuk el a szobát. Ha ott vagyunk és várjuk, amíg elalszik, nem tud teljes mértékben az ellazulásra koncentrálni.

A gyerek magatartási zavara összefügg a rendszertelen alvásidővel

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.