Ezt a gyümölcsöt nem szabad enni lefekvés előtt

Korgó hassal képtelenek leszünk elaludni – gondoljuk, ha a késő esti órákban kopogni kezd a szemünk. Nem mindegy azonban, hogy milyen ételre vagy italra esik a választásunk, amíg egy csésze rooibos tea vagy meleg tej jó döntés, addig vannak olyan élelmiszerek is, amelyek fogyasztása egyáltalán nem ajánlott lefekvés előtt.

gyumolcsle, narancsle

Foto:123rf.com

A koffeint és a sok cukrot tartalmazó italok, ételek felpörgetnek, a magas zsírtartalmú fogásokat nehezebb emészthetőségük miatt jobb mellőzni. És itt van még a címben említett gyümölcs, ami nem más, mint a narancs. Vele vajon mi lehet a probléma?

A narancs természetesen egészséges – például cukortartalma is viszonylag alacsony összehasonlítva más gyümölcsökkel –, érdemes rendszeresen fogyasztani, de ne időzítsük túl későre. A gond jelen esetben a savassága, pH-értéke valahol 3,3 és 4,2 között van, 4 alatt pedig már savasnak számít egy élelmiszer. Ha voltak gyomorsavproblémáink vagy refluxunk, tudjuk, hogy melyek a kellemetlen tünetek. A narancs bőven elég savas ahhoz, hogy előhozza ezeket, így érdemes legkésőbb uzsonna idején elfogyasztani. Hasonló a helyzet a paradicsommal is, ezért meggondolandó egy esti pizzázás vagy paradicsomos spagetti vacsorára.

Ezeket a betegségeket tudjuk megelőzni háton alvással

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.