Íme a hangos felolvasás 6 kiváló előnye a gyermekek számára

A kognitív fejlődést és a történetépítést is elősegíti

A gyermekek általában nagyon örülnek, ha a szülők olvasnak nekik. Most kiderült: a hangos felolvasás számos előnyt nyújt a kicsiknek, amelyekből hosszútávon profitálhatnak.

Foto:123rf.com

Ha töprengtünk már azon, vajon miért jó a hangos felolvasás, mára bebizonyosodott: előnyei a gyermekek számára rendkívül kedvezőek, otthon és az iskolai felkészülés során egyaránt. Ez a szokás általánosságban is segíti a nyelvi és írás-olvasási készségek fejlesztését.

A gyermekeknek számos dologra van szükségük van ahhoz, hogy egészséges felnőttekké váljanak. Nem csupán a helyes táplálkozás és a biztonság tartozik ide.

A mentális és érzelmi stabilitás mellett a kognitív egészség és a szociális készségek jelentős részei  a gyermek fejlődésének.

Az olvasás pedig komoly szerepet játszik ebben. Kiderült: a hangos felolvasás sokkal jobban működik, mint ha önálló olvasásra késztetjük a csemetét.

De mit mond a tudomány? Milyen előnyökkel jár a gyermekek számára a hangos felolvasás?

1.A kogníció ereje

Ha a gyermeknek egy jól megírt könyvől olvasunk, kifinomult nyelvezettel találkozik. Ahogy egyre többet hallgat ilyen típusú írásokat, megtanulja ugyanazokat a kognitív készségeket használni, ahhoz, hogy a könyvekben és a jövőbeni olvasmányaiban szereplő szöveget megértse.

Az erős kogníció kialakítása segít a gyermeknek, hogy előnyhöz jusson az iskolai tanulásban, mivel már képes felismerni az összetett szavakat és helyzeteket.

2.A betűk felismerése

A gyermekek akkor kezdik felismerni az ábécé betűit, amikor a hangos felolvasást hallgatják. A szövegben szereplő különböző betűk hangjait ugyanazokkal a hangokkal hozzák összefüggésbe, amelyeket az ábécé gyakorlása során – mással – tanulnak.

A mese hangos felolvasása során a gyerekek kiemelhetik ezeket a fonémákat, ami segíti a memóriájukat. Ez létfontosságú információ az emberek, helyek vagy tárgyak betűnevének hangos kiejtése során. A folyamat előnye, hogy segít a gyerekeknek elkerülni a jövőbeni nehézségeket a hangok és betűk közötti összefüggés kapcsán.

3.A történet felépítésének megértése

A hangos felolvasás vagy mesehallgatás előtt a gyermekek nem értik a mese szerkezetét. Minden történetnek van eleje, közepe és vége. Amikor a hangos felolvasás zajlik, a lurkók kezdik megérteni, hogyan működik ez a struktúra, miként szerveződik az eseményeknek megfelelően.

4.Gyorsabban tanulnak meg olvasni

A hangos felolvasás szintén tagadhatatlan előnye a gyermekek számára, hogy elősegíti a gyors olvasási képességet.

Azok a kicsik például, akik mondókákat hallgatnak, érzékenyebbé válnak az alliteráció felismerésére. Az óvodások ezután gyorsan képesek csatlakozni a mondókához és az alliterációhoz, s ennek köszönhetően az általános iskolában gyorsabban megtanulnak írni és olvasni. A hangos felolvasással tehát a szülők segíthetnek a gyermekeknek a természetes nyelvi ismeretek elsajátításában.

5.Javul a figyelem

A hangos felolvasás komoly előnye a figyelem javítása. Minél tovább ülhetnek és élvezhetik a meseidőt a csemeték, annál türelmesebbek lesznek később az iskolában és felnőttként. A figyelem növelésével a fókusz és a koncentráció is növekszik.

6.Javul a memória

Bár nem biztos, hogy egy adott könyvre emlékszik majd a gyermek, a hangos olvasás előnyei közé tartozik az általános memóriajavulás is. A történetekben szereplő szereplők és helyek közötti asszociáció nyomot hagy a gyermekben.

Mivel az agy folyamatosan fejlődik, a memória mindig javul. Egy gyermek jelleme pedig 7 éves koráig még fejlődik. A hangos felolvasás során magába szívja az információkat és elraktározza későbbre, azzal, hogy a történetet a hangokkal, a légkörrel és érzelmeikkel társítja.

gyerek, tanulás, tablet, internet, olvasás

Foto:123rf.com

Gyakoroljuk a hangos olvasást!

A hangos felolvasásnak tehát számos jótékony hatása van a gyermekek számára. Ha tudunk hivatkozni az olvasottakra, az segít nekik szeretettel emlékezni a történetre.

Mindent összevetve, a hangos felolvasás előnyei nyilvánvalóak, az otthoni környezetben és az osztályteremben egyaránt. Segíti a növekedést, fenntartja az olvasás iránti érdeklődést – az pedig cseppet sem lényegtelen, hogy az olvasás révén folyamatosan tanulunk.

Hogyan szerettesd meg gyermekeddel az olvasást?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.