Alvászavar és álmatlanság: mi a különbség és miért nem alszunk nyugodtan?

A nyugodt éjszakai pihenést sajnos rengeteg dolog zavarhatja meg. Napjaink felgyorsult világában az egyik legjellemzőbb ok a túlhajszolt életvitelből fakadó stressz.

Előfordulhatnak ugyanis olyan időszakok, amikor tartós feszültségben, folyamatos idegeskedésben élünk, ami sokaknál alvászavarokkal járhat.

A nyugtalan, stresszes napokban jó megoldás lehet, ha lassítunk egy kicsit, és megpróbáljuk megfontoltabban, rendezettebben élni az életünket. De a különböző, nyugtató hatású gyógynövények és a belőlük készült készítmények is rengeteget segíthetnek.

Fotó: iStock.com/KatarzynaBialasiewicz

Abban az estben, ha az alvással kapcsolatos problémák nemcsak ideiglenesen jelentkeznek, már nagy eséllyel beszélhetünk álmatlanságról. Fontos tudni, hogy az álmatlanság egy olyan betegség, amelynek több kiváltó oka is lehet. A már említett stressz és a szorongás mellett ilyen lehet akár a nem megfelelő életvitel és a helytelen táplálkozás is.

Éppen ezért fontos, hogy a mindennapok során nagy hangsúlyt fektessünk a megfelelő vitaminbevitelre és a mozgásra, és biztosítsuk szervezetünk számára a nyugodt, pihentető alváshoz szükséges körülményeket.

Mit üzen szervezetünk a nemkívánt hajnali ébredéssel?

Rengetegen szenvednek attól a problémától, hogy habár kimerültek és nem fekszenek le túl korán aludni, az éjszaka során mégis felébrednek. Akár többször is, vagy épp csak hajnalban, mindig közel azonos időpontban. Ennek a jelenségnek a hátterében több dolog is állhat, és ezek egyike sem annyira misztikus, mint azt elsőre gondolnánk.

A jelenség hátterében állhatnak például rémálmok, de akár az egyszerű megszokás is. A megszokott viselkedési mintákat ugyanis agyunk nehezen írja felül, így, ha életünk egy szakaszában okunk volt a korai ébredésre, ezt szervezetünk könnyen értelmezheti szükséges dologként, és képes lehet rendszeres ébredést okozni. De az alvási ciklust az olyan szokások is könnyen befolyásolhatják, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás vagy a nem megfelelő étkezés.

Sőt, a problémának olyan egészségügyi okai is lehetnek, mint a cirkadiánritmus-zavar, vagy épp az alvási apnoe, ami egy légzéskimaradással járó jelenség. Ez az éjszaka bármely szakában ébredést okozhat, azonban fontos tudni, hogy egy kezelhető probléma. Ha viszont elhanyagoljuk, könnyen komolyabb egészségügyi problémák kialakulásához is vezethet.

Sokan az ehhez hasonló problémák esetén rögtön az orvos által receptre felírt altatókhoz és nyugtató hatású készítményekhez fordulnak. Annak ellenére is, hogy a probléma sokszor egyszerűbben és természetesebben, a gyógynövények erejével is kezelhető lenne.

A macskagyökér és társai: gyógyító növények a pihentető alvásért

Amennyiben szeretnénk, ha az éjszakáink nyugodtan telnének, ebben többféle gyógynövény is segítségünkre lehet. Ilyen például a macskagyökér, amely a ma ismert leghatásosabb nyugtató gyógynövények közé tartozik.

Rengeteg pozitív hatással rendelkezik, melyeknek köszönhetően évszázadok óta alkalmazzák stresszoldásra és álmatlanság kezelésére. Hasonlóan a citromfűhöz, amely nyugtató hatásáról szintén széles körben ismert. Mindenféle idegfeszültségre, többek között ideges szívpanaszokra és menstruáció előtti idegességre is használjuk.

gyógytea

Foto:123rf.com

Az orbáncfű szintén egy rendkívül hatékony, nyugtató hatású gyógynövény az álmatlanság ellen, melyet Németországban az orvos ír fel nyugtató-, altató- és antidepresszánsként. Az orbáncfű teája gyomorideg, depresszió, pánikbetegség kezelésére egyaránt eredményesen alkalmazható. A fekete ribizli levele serkenti a kortizol termelést, emeli a szimpatikus idegrendszer aktivitását, ezáltal jó stresszoldó. A komlótoboz pedig nyugtató és enyhe altató hatásának köszönhetően segít könnyű álmot hozni a szemünkre.

Ezen gyógynövények együttes ereje olyan egyveleget alkot, amely garantálja a zavartalan pihenést és a nyugodt, minőségi alvást a mindennapokban. Ebben a problémában segít a Macskagyökeres teakeverék is, amely a gyógynövények erejével pihenteti a fáradt idegrendszert, segít a békés alvásban, függőséget okozó antidepresszánsok vagy nyugtatók nélkül.

11 alvási trükk a világ minden tájáról

 

Forrás: gyorgytea.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.