Álomfejtés házilag: Így tudjuk megfejteni a saját álmaink jelentését

Bármit is sugalljanak a tudományos elméletek, az emberek világszerte régóta hisznek az álmok jelentőségében, és megpróbálják kitalálni jelentésüket.

Az álmok részben azért tűnhetnek olyan érdekesnek, mert nem teljesen értjük őket. Bizonyos álmok azonban olyan gyakran jelennek meg generációk és kultúrák között, hogy sokan úgy vélik, ezek a közös témák arra utalnak, hogy az álmoknak valóban van jelentőségük.

álom

Foto:pixabay.com

Íme néhány gyakori álomtéma, és jelentéseik:


Az álom Ezt jelenti
Megcsalod a párod nehezen tudod kielégíteni az igényeidet a kapcsolatodban, vagy úgy érzed, hogy az életed más területén csapdába estél.
A párod csal meg téged félsz a partnered elvesztésétől vagy az élet más területén való elutasítástól.
nem sikerül a vizsga olyan stresszel kell szembenézned, amire nem érzed magad felkészültnek.
meztelenség vagy más nyilvános megszégyenülés sebezhetőnek érzed magad, és aggódsz, hogy mások észreveszik a hibáidat.
pénzt vagy kincset találni magabiztosnak, sikeresnek és jónak érzed magad
a busz vagy vonat lekésése a mindennapi életed frusztrál, és úgy érzed, hogy valami fontos dolog hiányzik belőled
fogak elvesztése, kiesett fogak aggódsz az öregedés miatt, vagy bizonytalanságot érez azzal kapcsolatban, hogy mások hogyan látnak téged
új helyiségek, szobák felkutatása új képességeket, érdeklődési köröket vagy jövőbeli lehetőségeket fedezel fel magadnak.
zuhanás úgy érzed, a szeretteid nem támogatnak, és mintha elveszítenéd az irányítást az életed valamelyik területe felett.
haldoklás, halál nemkívánatos változásokkal kell szembenézned, vagy bizonytalan vagy a jövőddel kapcsolatban.
 

Hogyan fejtsük meg saját álmainkat?


Készen állsz arra, hogy egy kicsit mélyebbre áss az álmaidban? Ezek a stratégiák segíthetnek.

 • Az álmaid megfejtésének fontos része, hogy emlékezz az álmaidra. Az álomfelidézés könnyebb, ha eleget alszol. Törekedj arra, hogy minden éjjel körülbelül 7-9 órát aludj, hogy megfelelő mennyiségű REM-alvásod legyen. Ez nagyban segíti az álomfelidézést.
 • Amikor álomba merülsz, ismételgesd magadnak: “Álmodni fogok, és emlékezni fogok ezekre az álmokra, amikor felébredek”.
 • Tekintse át az álmot
  Amikor felébredsz egy álomból, az első ösztönöd lehet, hogy az álomnaplódért nyúlsz. Ehelyett feküdj egy pillanatra mozdulatlanul, és hagyd, hogy az álom igazán átjárjon.
 • Miközben hagyod, hogy minden egyes jelenet kibontakozzon, ami eszedbe jut, próbálj felidézni minden olyan gondolatot vagy érzést is, amit az álom során tapasztaltál.
 • Ahogy visszagondolsz az álom eseményeire, figyelj oda minden olyan apró részletre. Mert azok lehet, hogy a nappali fényben már jelentéktelennek tűnnek, de nagyon is lehetséges, hogy az álmodban nagyobb jelentőséggel bírtak.
 • Írd le az álmod
  Miután végigvetted az álmodat gondolatban, fogj egy jegyzetfüzetet, és írj le mindent, amire emlékszel. Ahogy írsz, lehet, hogy több olyan kulcsfontosságú részletre is emlékszel, amelyek segítenek az álom megfejtésében.

Jegyezz fel mindent, ami eszedbe jut – még akkor is, ha nem vagy biztos benne, hogy pontosan mi történt. Írhatod például: “Egyedül bolyongok az erdőben, keresek valakit vagy valamit. Nem vagyok benne biztos, de elveszettnek és magányosnak éreztem magam”.

Jegyezd fel a részleteket, például:

 • színek és hangok
 • más emberek az álomban
 • bármi, amit mondtál vagy hallottál valaki mást mondani
 • épületek vagy helyek, ahol jártál
 • hangulatok és érzések
 • az álomban szereplő kulcsfontosságú tárgyak, például autók, fegyverek, szerszámok vagy könyvek.


Tarts egy jegyzetfüzetet és egy kis lámpát az éjjeliszekrényen, hogy ha kell, azonnal le tudd írni, amit álmodtál, különösen, ha az éjszaka közepén is fel szoktál éberedni. Még az is előfordulhatGyakran előfordul ugyanis, hogy ha felkelsz az ágyból, hogy papírt keress, az álom nagy részét elfelejted.

Jelentenek az álmok valójában valamit? Álomfejtés Freudtól napjainkig

Kapcsolold össze a saját életeddel
Az álomfejtő könyvek hasznosak lehetnek, de gyakran többet segít, ha az álmot a saját tapasztalataid egyedi szemszögéből vizsgálod. Az emberek rengeteg mindent tudnak mondani a saját álmaikról, de valaki más álomfejtése nem biztos, hogy rád is igaz. Lehet, hogy egy nyúlról álmodsz, aki füvet eszik a parkban. Ez elsőre egyszerű, sőt kissé unalmas álomnak tűnhet. De ha kicsit mélyebbre ásol, emlékszel, hogy boldognak és békésnek érezted magad az álomban, és hogy gyerekkorodban házinyúlra végytál.

Ha ezeket a tényeket összekapcsolod a mindennapi életeddel, arra a következtetésre juthatsz, hogy a szabadban töltött idő jól esett, és úgy döntesz, hogy gyakrabban látogatod a parkot. Arra is rájössz, hogy örülnél, ha lenne egy háziállat az életedben.

A lényeg
Senki sem tudja biztosan, hogy az álmok milyen célt szolgálnak. Végső soron talán nem is számít a valódi funkciójuk. Egy biztos: A Te álmad. Ezért segítenek téged önmagad megismerésében és megértésében.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.