Mit próbálnak üzenni nekünk a furcsa, stresszes álmaink?

Az élénk, pánikot keltő stresszálmok nem szórakoztatóak, de fontos üzenetet közvetítenek a mindennapi életed azon részeiről, amelyekre több figyelmet kell fordítanod.

Valószínűleg mindannyiunknak volt már olyan álma, hogy évtizedekkel az iskola befejezése után megjelenünk egy órán, és nem tudjuk, hogy dolgozatot írunk. Vagy az, amikor elveszítjük az irányítást egy autó felett, vagy amikor valaki üldöz minket, akitől kétségbeesetten szeretnénk megszabadulni. Lehet, hogy felriadva ébredünk, a szívünk hevesen ver, a szemöldökünk is nedves, és azon tűnődünk: Mi volt ez?! Néha vissza tudunk aludni; máskor az adrenalin szinte lehetetlenné teszi ezt. Ezekben az esetekben valószínű, hogy stresszálmunk volt.

Foto:pixabay.com

Egyébként mik azok a stresszálmok?


A szorongással kapcsolatos álmok, vagy stresszálmok meglehetősen gyakoriak. “Az agyunk érzelmileg kiemelkedő eseményeket vesz fel az éber életünkből, és beleszövi azokat egy álomnarratívába, amely tükrözheti azt, ami miatt stresszelünk vagy aggódunk – mondja Antonio Zadra, Ph.D., a Montreali Egyetem pszichológiaprofesszora – “Az álmok meglehetősen széles körű, de pontos barométerei lehetnek ébrenléti közérzetünk szintjének”.

Foto:wikipedia

És mivel szorongó időket élünk, nem meglepő, hogy megugrott a furcsa álmok és rémálmok száma. A kutatás szerint a nőknek több olyan álmuk van, amelyben másokkal való agresszív interakciók szerepelnek, míg a sok COVID stresszel küzdő emberek nagyobb valószínűséggel látnak rémálmokat bezártságról, tehetetlenségről, háborúról, elválásról, kudarcról, totalitarizmusról, betegségről, halálról és apokalipszisről. Ezen az sem segít, hogy háború van, ami betegséghez és halálhoz vezet, nem beszélve az éghajlatváltozásról és a nagy politikai és társadalmi felfordulásokról.

Bármennyire is kellemetlenek ezek az álmok, fontos üzenetük van. “Tekintettel arra, hogy stresszes időszakokban több szorongó, nyugtalanító gondolatunk van, aligha meglepő, hogy több szorongásos álmunk, sőt rémálmunk is van” – mondja Deirdre Barrett, Ph.D., a Harvard Medical School álomkutatója. Sőt, egyes szakértők szerint az álmok szerepet játszanak az érzelmi szabályozásban – hogy elbeszéléseik a nappali drámáink egyfajta offline feldolgozását szolgálják.

Egy közel 1700 felnőtt bevonásával végzett felmérés során a kutatók azt találták, hogy minden ötödik álom kapcsolatban állt valakinek a jelenlegi vagy korábbi szakmai életével – és a résztvevők munkával kapcsolatos álmainak érzelmi hangvétele összefüggött a munkával kapcsolatos stressz-szintjükkel és az ébrenléti érzelmeikkel.

A rémálmok előre jelezhetik a demenciát

Forrás: Napidoktor.hu