Így csökkentsük az ünnepi stresszt!

Valljuk be: sokan esünk abba a hibába, hogy az ünnepi készülődés közepette egyre csak nő bennünk a stressz és a végén alig marad valami az örömből. Hogyan kezelhetnénk ezt a problémát?

Az ünnepeknek a szép emlékekről kellene szólniuk. Arról, hogy összejövünk, jól érezzük magunkat, örömöt okozunk egymásnak. Tehát semmiképpen sem a tökéletesség a lényeg és sajnos sokan érzik úgy, hogy ha nem lesz minden perfekt az ünnepre, akkor megette az egészet a fene. Tartanak a kétkedő pillantásoktól, a nagymama recepttel kapcsolatos ítéletétől, a megjegyzésektől.

Vannak rokonok, akik hozzáállásával – különösen, ha idősek – már nehezen lehet mit kezdeni, ám ne hagyjuk, hogy a stressz tönkretegye számunkra az egész ünnepet!

1.Gondolkodjunk el azon, mi is a fontos. A boldogsághoz és az elégedettséghez lényeges megtartani az egyensúlyt önmagunk lelki jóléte és a másokra figyelés között.

2.Társasági élet. Ha egyedül érezzük magunkat, ha nincs kivel töltenünk az ünnepet, csatlakozzunk egy egyházi közösséghez vagy társasághoz, ahol együtt lehetünk másokkal.

shutterstock_117085750

3.Könnyebben megküzdhetünk az ünnepekkor ránk telepedő stresszel, ha minden nap eleget mozgunk. Különösen fontos ez, ha ráadásul többet is eszünk ilyenkor a kelleténél. Valljuk be, ez azért nehezen kiküszöbölhető karácsonykor, amikor a haltól kezdve a töltött káposztán át a süteményekig számtalan finomsággal kínálnak minket.

4.Ne nézzünk tévét! Sajnos manapság számos program nem segít bennünket abban, hogy jobb emberré váljunk vagy csak jobban érezzük magunkat.

5.Ne költsünk annyit. Gondoljuk át reálisan, hogy mire van szükségünk. Olyan szórakoztató elektronikai berendezésre például biztosan nincs, amelynek hangminősége olyan tökéletes, hogy az messze meghaladja az emberi érzékszervek által még érzékelhető különbségeket a hangzásban.

Ha stresszesnek érezzük magunkat, még a karácsonyi készülődés idején is szánjunk magunkra és a lazításra pár percet. Íme hét módszer, hogy „kifújjuk magunkból” a stresszt!

1.Üljünk le kényelmesen egy nem túl puha és süppedős székre, így egyenesen tarthatjuk a hátunkat, a lábunk pedig a padlón nyugodjon.

2.Tegyük a kezünket gyengéden a hasunkra, mindjárt a mellkas alatt.

3.Készen állunk arra, hogy mély lélegzetet vegyünk? Táguljon a has, vegyünk mély lélegzetet az orron keresztül. Ha jól csináljuk, a kezünk kicsit megmozdul.

shutterstock_41501350 (1)

4.Ne tartsuk bent a levegőt, nyissuk ki kissé a szánkat és lassan engedjük ki a levegőt, hagyva, hogy a has behúzódjon kicsit és feszüljön.

5.Ismételjük ezt meg néhány percig. Közben ne gondoljunk lehetőleg semmire, figyeljünk a légzésre. Ha úgy érezzük, hogy gondolataink „elvándorolnak” a művelet közben, tereljük vissza őket a légzésünkre! Ne akarjuk erővel „kinyomni” a stresszt testünkből, csak hagyjuk elmenni.

Végezzük ezt a légzőgyakorlatot minden nap pár percen keresztül, naponta egy alkalommal. Végezzük mindig kissé több ideig, 5-10 percig egy leülés alatt.

Ha valami stresszel bennünket, ehhez a módszerhez mindig fordulhatunk. Lélegezzünk mélyeket a fenti technikával, amíg meg nem nyugszunk.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu