Mi az a nyers diéta?

Mi az a nyers diéta? Mik az előnyei, mik a hátrányai? Hogy is kell ilyenkor enni pontosan? Erről beszélgettek a mai Csak csajok műsorában Klima Anita dietetikussal

A nyers diéta azt takarja, ami a neve. A feldolgozatlan, nyers élelmiszerek fogyasztásán alapul. Az étrend főként friss zöldségekből és gyümölcsökből, magvakból, aszalt gyümölcsökből, különböző csírákból, gabonafélékből, algákból, hínárokból áll össze.

Egyesek úgy vélik, hogy a magas hőmérséklet – tehát a sütés, főzés – elpusztítja az élelmiszerekben található enzimeket, amelyek segíthetik az emésztést és az elfogyasztott táplálék felszívódását. Az ételek 75%-át, tehát nem szabad 45 C fok fölé melegíteni.

A nyers diéta nem kizárólag csak a nyers élelmiszerek fogyasztásából áll. A gabonaféléket és a hüvelyeseket például áztatással, zsíráztatással készítjük el. Az aszalt gyümölcsöket némi folyadék hozzáadásával ledarálhatjuk levesnek. Emellett az a legjobb, ha kizárólag vizet iszunk. A tejtermékekről is teljesen le kell mondani.

A nyers diéta előnyei és hátrányai

A nyers diéta előnyei közé szokták sorolni, hogy növeli az energiaszintet, segíti az emésztést, elősegíti a fogyást, szebbé teszi a bőrünket. A nyers diétának számos hátrányt is tulajdonítanak. Ilyen például, hogy ez a fajta étrend, hogy kevés kalciumot, vasat, fehérjét és B12 vitamint tartalmaz. A kritikusok azzal is érvelnek az étrend ellen, hogy némi ásványi anyag elvész a főzés során, de nem olyan drasztikus mértékben. Emellett az így elkészített ételt könnyebben lebontja a szervezet, és a főzés segít elpusztítani a baktériumokat is. Emellett fáradtság, ingerlékenység, dekoncentrálság léphet fel.

Klima Anita dietetikus felhívta a figyelmünket, hogy ez az egyik legveszélyesebb diéta fajta, mert erősen tápanyaghiányos étrendről beszélünk. Aki ezel a fajta módszerrel szeretne fogyni, annak valószínűleg sikerélményben lesz része, de az említett tápanyaghiány miatt ekár komolyabb bajt is okozhat magának.

Forrás: