A szavatosság szabályai

Mennyire kell figyelni a lejárat dátumát az élelmiszerek csomagolásán?

Természetesen bevásárláskor figyelemmel követjük, hogy a kosárba tett élelmiszerek szavatossági ideje megfelelő-e. Ennek ellenére olykor mégis előfordul, hogy a lejárati dátum előtt nem sikerült elfogyasztani, vagy alapanyagként felhasználni a korábban vásárolt élelmiszert. A kérdés csupán az, hogy ilyenkor valóban ki kell dobni a bontatlan terméket?

Mennyi idő alatt romlik meg a lejárt áru?

A sejtésünk valóban igaz. A csomagoláson feltüntetett dátum inkább tekinthető az árusíthatóság idejének, semmint a romlottság jelének. Tehát ha a megvett joghurt, tej, konzerv, vagy egyéb élelmiszer szavatossági ideje néhány napja járt le, nyugodt szívvel fogyaszthatjuk el, biztos nem lesz bajunk tőle.

Órák, napok, hetek…

Igazság szerint az adott ételtől függően akár néhány hét után sem romlik meg az érintetlen termék. Ezt figyelembe véve, még bátrabban vehetjük meg azokat a leértékelt élelmiszereket is, amelyeket a következő napon már nem árulhatják a boltokban, hiszen mi otthon még tárolhatjuk egy-két napon, vagy héten át.

Míg a darált húsnál két napra maximalizálható a dátumon túli tárolás, addig a tojás esetében hetekig felhasználható marad az ételnek való finomság.

A kritikus két órás időtartam

Fagyasztott termékek, nyers húsok, tojás, tejtermék esetében különösen figyelni kell a termékek tárolására. A lejárati dátumtól függetlenül, különösen veszélyes lehet ezeknek az élelmiszereknek az elfogyasztása, ha a szabad levegőn, esetleg meleg helyen maradtak két óránál hosszabb ideig.

Ennyi idő ugyanis elég ahhoz, hogy hő hatására olyan kémiai folyamatok induljanak el, amelyeknek a hatására veszélyes, betegséget és rosszullétet okozó baktériumok képződnek a terméken.

Veszít-e a tápértékéből a termék?

A felbontás utáni tárolással csökkenhet bizonyos termék tápértéke: például, a narancslében található antioxidánsok a doboz felbontásával reakcióba lépnek a levegővel, fénnyel, így lecsökkenti a csomagoláson szereplő időtartamot, ami miatt gyorsabban meg is romolhat.

Mérlegelni kell!

Talán ez a néhány példa is elég volt ahhoz, hogy belássuk, az ételek elfogyasztása előtt nem elég a csomagolásra nyomott dátumot szemrevételezni. Mérlegelni kell, hiszen a jó szavatosság nem lehet garancia a termék minőségére, különösen a nem megfelelő tárolás esetében! Mindez pedig fordítva is igaz!

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu