K2 a csontok egészségéért!

Az oszteoblaszt sejtek állítják elő, K-vitamin jelenlétében az oszteokalcin nevű fehérjét. Ez a fehérje képes kapcsolni a kalciumot a csontmátrixhoz és felelős az egészséges csontok felépüléséért.

Addig, amíg a csontok épülése (abszorpció) intenzívebb, mint a csontok lebontása (reszorpció), nincs baj, az egészséges csontépítés kontroll alatt van. Az oszteokalcin egy K-vitamin függő fehérje.

Ez azt jelenti, hogy a megfelelő működéséhez K2-vitaminra van szüksége. A hosszú távon fennálló K-vitamin hiány kalciumvesztéshez, és a csont minőségének romlásához vezet.

Azon népeknek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak K2-vitamint tartalmazó ételeket, erősebb és egészségesebb a csontozatuk. Sajnos az általunk is fogyasztott nyugati diéták nem tartalmaznak elegendő K2-vitamint, és ennek köszönhetően a populáció nagyobbik része hiányt szenved ebből a tápanyagból.

Egészséges csontok a K2-vitaminnal!

Számos publikáció jelent meg, ami a K-vitamin és a csontegészség kapcsolatát vizsgálta. Egy nemrég kiadott kutatás rövid áttekintést ad egy 2003-ban, Európában, széles körben végzett vizsgálatról, amiben kimutatták, hogy az étrendkiegészítőként adott K2-vitamin javított a csontok egészségén és hozzájárult az ásványi anyag tartalom megőrzéséhez.

shutterstock_52902341

A három éven át tartó vizsgálatban a résztvevőket két csoportra osztották. A kontroll csoport nem kapott, míg a tesztcsoport K2-vitamin kiegészítést kapott napi rendszerességgel.

A tanulmány nagyon jól kimutatta a K2-vitamin csontmegőrző tulajdonságát. Egy 2001-es tanulmányban Dr. Kaneki és munkatársai felvetették, hogy a japánok natto fogyasztása és az ebből származó K2-vitamin ellátottságuk, hozzájárul a szigetországban köztudottan alacsony combnyaktörési arányhoz.

Ezt a feltételezést erősítette meg 2006-ban Dr. Ikeda által vezetett kutatás, amibe 944 nőt vontak be, 20 és 79 éves kor között. A három éves megfigyelés során azt találták, hogy a natto tartalmú étrend hozzájárult a csontsűrűség megóvásához.

2008-ban pedig a European Journal of Epidemiology című európai szaklapban publikálta Dr. Yaegashi, hogy azt találták, hogy a K-vitamin ellátottság védelmet jelent a combnyaktöréssel szemben.

Ebben a tanulmányban nem csupán a K-vitamint, hanem a kalcium, a magnézium, a cink és a D-vitamin fontosságát is ki tudták mutatni. Mindazonáltal a természetes nattoból származó K2-vitamint azonosították a kulcsösszetevőként.

Dr. Schurgers és társai által a Blood című szaklapban publikált kísérlet szerint, a természetes natto alapú K2-vitamin sokkal hatásosabb, mint a K1-vitamin készítmények. Az írásban a nagyobb bio-aktivitást jelölték meg okként.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.