Vibráló csontkezelés

A Georgiai Orvosi Egyetem munkatársai szerint a napi rendszerességgel alkalmazott vibrációs kezelés segíthet a csontsűrűség megőrzésében.

12 héten keresztül, napi 30 perces kezelés 18 hónapos egereken (ami az ember életciklusában 55-65 évnek felel meg) megállította a várható sűrűségcsökkenést, ezáltal megelőzve a csonttöréseket.

Dr. Karl H. Wenger és munkacsoportja a Bone hasábjain megjelent tanulmány során arra következtetett, hogy a vibráció befolyásolja a csípőízület körüli csontok, így a combcsont denzitását (sűrűségét), miáltal csökkenthető az időskori combnyaktörés valószínűsége. A vizsgálataikat a vérből meghatározható megfelelő biomarkerek szintje is alátámasztotta.

13275

A telefon rezgéséhez hasonló, ritmikus vibráció a tudósok szerint a sejtekre kedvezően hat. A sejtmagra ható inger végeredményben a csontképző sejtek osztódását segíti elő, mely végeredményben csontújdonképződéshez vezet, ellensúlyozva a csontbontó sejtek öregkorban domináló leépítő folyamatait.

A csonttörések gyógyulása során az őssejtek töltik be a végső kontroll szerepét, és a vibrációs kezelés inkább az őssejtek csontsejtekké való elköteleződését segíti el. Wengerék szerint az eljárás a jövőben a mozgásukban korlátozott egyének rehabilitációja során alkalmazható sikerrel.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.