Ezzel a betegséggel kellett szembenéznie Vitray Tamásnak

Nemrégiben Vitray Tamás betegségéről röppentek fel hírek, a hamarosan a 90. életévét betöltő legendás tévés most elárulta, milyen problémával küzdött.

Néhány hónapja derült ki, hogy egy magánklinikán ápolják Vitray Tamást. Ekkor a tévés fia reagált a hírre.

„Édesapám jól van, nem beteg, nincs baj. Való igaz, hogy egy egészségügyi intézményben volt a telefonhívás idején. Egy magánklinikán kapott akupunktúrás kezelést” – mondta akkor a Blikknek ifjabb Vitray Tamás.

A legendás televíziós most a HOT magazinban tisztázta a helyzetet. 

Menjünk elébe az álhíreknek! Májusban egyik reggel arra ébredtem, hogy kis sebeket találtam a homlokomon. Gondoltam, biztos éjszaka megcsíptek a pókok, mert mindig nyitott ablaknál alszom. A bőrgyógyászom azonban azt mondta, nem csípések ezek, hanem övsömör. Egy drasztikus kúrát írt föl, 50 kapszulát kellett öt nap alatt bevennem. Nagy meglepetésemre rögtön hatott a szer, mert a legtöbb embernél ez egy elhúzódó betegség. Kórházba nem kerültem, csak akupunktúrás kezelésre jártam szintén a betegség miatt. Különben köszönöm, megvagyok” – mondta Vitray Tamás a HOT magazinnak.

övsömör

Fotó: 123rf.com

Mi az az övsömör?

Fájdalmas, sokáig eltart és hegeket hagyhat maga után: csúnya betegség az övsömör, amely az immunrendszer gyengülését kihasználva jelentkezik.

A bárányhimlő okozza az ideg- illetve bőrgyulladást, melynek vírusa évtizedeken át fennmaradhat és ha az immunrendszer legyengül, ismét aktiválódhat, de nem bárányhimlő, hanem az övsömör nevű fertőző betegség formában.

Az övsömör oka tehát, hogy míg korábban a gerincvelő hátsó részében levő idegsejtekben „lapult”, immungyengeség esetén a varicella zoster (human herpes vírus-3) vírus újra előjön, a mellkasi részen, középtájt, vagy a hason, és övszerű alakzatot vesz fel. Tehát csak azoknál alakul ki, akik egyszer már voltak bárányhimlősek.

Az övsömör lelki oka ugyanakkor szakemberek szerint az, hogy a páciensnek problémái vannak a kapcsolatteremtéssel. Törődésre vágyik, arra, hogy foglalkozzanak vele, az övsömör afféle segélykiáltás részéről, mégis, fél, bizalmatlan a kapcsolatteremtés terén és nem is nagyon észleli, ha mások közeledni próbálnak hozzá.

Olvasd el ezt is!

Bőrbetegségek: ajakherpesz, övsömör

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.