Övsömör – csúnya és meggyötör

Fájdalmas, sokáig eltart és hegeket hagyhat maga után: csúnya betegség az övsömör, amely az immunrendszer gyengülését kihasználva jelentkezik.

Bizony meglepődik a páciens, amikor övszerű alakzatban bőrgyulladás jeleit észleli magán: ez a betegség az övsömör (herpes zoster). Pontosan nem tudni, mi a vírusok újraéledésének oka, de annyi bizonyos, hogy az egykor átélt bárányhimlővel kapcsolatos. Mint azt az 1900-as évek elején egy magyar gyermekorvos, ifj. Bókay János kiderítette: a bárányhimlő okozza az ideg- illetve bőrgyulladást, melynek vírusa évtizedeken át fennmaradhat és ha az immunrendszer legyengül, ismét aktiválódhat, de nem bárányhimlő, hanem az övsömör nevű fertőző betegség formában.

Az övsömör oka tehát, hogy míg korábban a gerincvelő hátsó részében levő idegsejtekben „lapult”, immungyengeség esetén a varicella zoster (human herpes vírus-3) vírus újra előjön, a mellkasi részen, középtájt, vagy a hason, és övszerű alakzatot vesz fel. Tehát csak azoknál alakul ki, akik egyszer már voltak bárányhimlősek.

Az övsömör lelki oka ugyanakkor szakemberek szerint az, hogy a páciensnek problémái vannak a kapcsolatteremtéssel. Törődésre vágyik, arra, hogy foglalkozzanak vele, az övsömör afféle segélykiáltás részéről, mégis, fél, bizalmatlan a kapcsolatteremtés terén és nem is nagyon észleli, ha mások közeledni próbálnak hozzá.

Az övsömör tünetei

Az övsömör tüneteit nem nehéz felismerni. A páciens hasán és/vagy a mellkasi részen vörös foltok képződnek, melyek megduzzadnak, majd apró hólyagok alakulnak ki rajtuk. A fájdalom arra hasonlít, mint amikor leforrázza magát az ember. Az idegfájdalom azonban a foltok jelentkezése előtt elkezdődhet, ezért ilyenkor könnyű összekeverni a tüneteket valamilyen másik betegségével – akár szívinfarktusra is gyanakodhat az orvos.

Ha már kialakultak a foltok, a bőrelváltozást elegendő látni ahhoz, hogy meglegyen a pontos diagnózis, valamint szükséges annak ismerete, volt-e már bárányhimlős az illető. Minimum 2 hét, maximum egy hónap, mire elmúlik az övsömör. Többnyire nem marad nyoma, de előfordulhatnak megmaradt hegek.

bor13 Tudj meg még többet a bőrbetegségekről!

Hogyan lehet gyógyítani?

Nos, megelőzni sajnos nem lehet az övsömör kialakulását, a kezelés pedig a gyulladt idegek helyrehozását, a fájdalom enyhítését célozza meg. Bizonyos esetekben igen erős fájdalomcsillapítóra is szükség lehet. Az övsömör kezelése történhet Aciklovir tabletta vagy krém alkalmazásával, hűtő hatású pasztákkal, keverékekkel, vagy B12 vitaminnal (injekció formájában). Szteroid gyulladáscsökkentőt csak akkor szabad alkalmazni, ha a vírus már nem él, de az idegfájdalom még érezhető. Sőt, az akár fél évig is fennállhat!

Ritkán az arcon, a szem környékén is jelentkezhet a betegség, ezt nagyon körültekintően kell gyógyítani – a folyamat a szemnél akár vakságot is okozhat. Amennyiben más, immunhiányos állapottal együtt jelentkezik az övsömör, az alap betegséget kell figyelembe venni a gyógyulási esélyek meghatározásánál.

Fontos tudni, hogy az övsömör fertőző betegség, tehát azokra a beteg veszélyes lehet, akik még nem voltak bárányhimlősek! Akik igen, azok nyugodtan érintkezhetnek vele. Terhes nőknek ugyanakkor nem kell attól tartaniuk, hogy ha kialakul náluk az övsömör, a magzat is megfertőződik, mivel a vérben levő ellenanyagoknak köszönhetően a babával a vírusok nem érintkezhetnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.