Hogyan lehet felismerni és megelőzni az övsömört?

Mi az övsömör és hogyan lehet megelőzni? Tanácsokat az övsömör felismeréséhez, kezeléséhez és megelőzéséhez.

Az övsömör, orvosi nevén herpes zoster, a varicella-zoster vírus által okozott fájdalmas kiütés. Jellemzően az idős vagy immunhiányos embereket érinti. Alkalmanként olyan gyermekeket is érint, akik életük első néhány évében bárányhimlőt kaptak. Csak azokat fenyegeti az övsömör veszélye, akiknek már volt bárányhimlőjük, mivel azt ugyanaz a vírus okozza.

A bárányhimlőt követően a vírus bizonyos érzőidegekben szunnyad, néha évekig. Amikor a vírus újra aktiválódik, az idegpályákon keresztül a bőrbe jut, és jellegzetes “sávos” kiütést okoz.

övsömör

Fotó: 123rf.com


Az övsömör tünetei

Az övsömör arról ismert, hogy árulkodó, fájdalmas kiütést okoz.

Ezekre a tünetekre kell figyelnie:

  • Égő érzés azokon az idegpályákon, amelyeken a vírus halad.
  • A fájdalom és a kiütés az idegpályák elhelyezkedésének megfelelően általában csak a test vagy az arc egyik oldalán jelentkezik.
  • Láz, fejfájás és megnagyobbodott nyirokcsomók.
  • Kis hólyagok a vörös, duzzadt bőrön.
  • A hólyagok 3-5 nap múlva felszakadnak, és sebeket képeznek, amelyek hegeket képeznek. A hegek 2-3 hét múlva leesnek.
  • A terület, ahol a kiütés megjelent, a heg eltűnése után hetekig nagyon fájdalmas lehet. Az övsömörnek ez a mellékhatása az idegkárosodásnak köszönhető, és több hónapig is eltarthat.

A tünetek megjelenésekor azonnal forduljon orvoshoz. Az orvos az Ön kórtörténete és a kiütés megjelenése alapján fogja felállítani a diagnózist. Általában vírusellenes gyógyszereket írnak fel.

Az övsömör általában az első tünetek megjelenésétől számított egy hónapon belül elmúlik. Egyeseknél ritkán fordul elő egy-két rohamnál több.

Foto:123rf.com

Az övsömör szövődményei
Az övsömör a szem közelében vagy az orr tetején jelentkező támadás a szaruhártya hegesedésével járhat, ami kedvezőtlenül befolyásolja a látást. Az arcon jelentkező övsömör ritka esetekben átmeneti halláskárosodáshoz, arcbénuláshoz és csökkent ízérzékeléshez vezethet.

Megelőzés
Csak úgy, hogy ha még nem volt bárányhimlős, kerülje a kapcsolatot bárkivel, aki bárányhimlős vagy övsömörös.

Bőrbetegségek: ajakherpesz, övsömör

 

Forrás: Napidoktor.hu