Enyhül a COVID és az influenza, de még terjed az RSV

Magyarországon 2023. január utolsó hetében – az MTI által közölt adatok szerint – hivatalosan 620 új Covid fertőzöttet igazoltak (napi átlagban 88-at). Kórházban 383 beteget ápoltak, s 19, többségében idős, krónikus beteg halt meg.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint a légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórházból érkezett adatokból kiolvasható: a január 23–29. közötti héten 269 főt vettek fel kórházakba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt. Közülük 85-nél az RSV, 39-nél a SARS-CoV-2, 18-nál az influenza vírusa állt a megbetegedések hátterében.

A 4. naptári héten az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumában a sentinel orvosoktól beküldött 116 minta közül 29 betegnél igazoltak influenzavírusok okozta fertőzést, 13 esetében a SARS-CoV-2 vírus, 11-nél az RSV állt a tünetek hátterében.

influenza

A légúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az év 4. hetében 211 400-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 30 ezer embernél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést, mely 14 százalékos aránynak felel meg, szemben a decemberi 8–9 százalékossal.

Az adatokból egyértelműen kiolvasható: Magyarországon a koronavírus visszaszorulóban, az influenza terjed, és veszélyes maradt az RSV is, mely továbbra is sokkal jobban fertőz, mint az elmúlt esztendőkben.

Olvasd el ezt is!

Influenzajárvány – Ez is segíthet a megelőzésben

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.