Bőrbetegségek: ajakherpesz, övsömör

Ebben az írásban a sokakat bosszantó ajakherpeszről, valamint a rendkívül fájdalmas övsömörről tudhatnak meg többet az orvostól. Mindkét betegségre az orbáncfű olajos kivonatát ajánlja a népi tapasztalat. Az orbáncfű immunrendszerünket erősítő, vírusölő tulajdonságú, kiváló gyógynövény. A belőle készült olajat használhatjuk még égési sebekre, narancsbőrre, bőrnyugtatásra és a bőr fiatalon tartására is.

Amikor először találkozunk egy kórokozóval, immunrendszerünk még nem alakított ki ellene védelmet. Ez az első találkozás általában klinikai tünetek formájában nyilvánul meg. A kórokozóval történt első találkozás után immunrendszerünk ellenanyagot termel, és a későbbiekben az ismételt találkozás alkalmával már enyhébb tünetekkel vagy akár tünetmentesen vészeljük át a fertőzést. Előfordul az is, hogy úgy fertőződünk meg egy kórokozóval, hogy nem jelentkezik tünet, és az ellenanyagtermelés (védelem) így is végbemegy.

Herpeszvírus esetében az történik, hogy bár kialakul ellenanyag, vagyis védettség a HSV ellen, mégis ismételten lehetnek hólyagos kiütések, vagyis herpeszes tünetek az ajkak körül a bőrön. Ez azért van, mert az első találkozás után szervezetünkből nem tűnik el a vírus, hanem az ajakhoz közel levő idegdúcokban megbújik. Amikor immunrendszerünk valamilyen oknál fogva legyengül (egyéb betegség, láz, kimerültség, stressz, napszúrás, menstruáció stb.) a dúcokban levő vírusok támadásba lendülnek, a vékony idegrostok mentén kijutnak a bőr felszínére, és ismételten klinikai tüneteket, vagyis hólyagos bőrkiütéseket okoznak.

Az első fertőzéskor kialakuló és az ismételten jelentkező tünetek klinikailag megegyeznek. Az ajkakon, az ajak körüli bőrön, a szájnyálkahártyán viszkető, égő érzés után (1-3 mm-es) hólyagocskák jelennek meg. A hólyagok később megnyílnak, pörkösödés után nyomtalanul gyógyulnak pár nap alatt. Felülfertőződhetnek, és tovább is terjedhetnek az arcon, néha a szemet is veszélyeztetve. A visszatérő herpeszes kiütések általában ugyanazon a bőrterületen jelentkeznek. Általános tünet nem jellemző (esetleg láz). Különösen tünetes periódusban fertőz cseppfertőzéssel (vagyis közös fogkefe, pohár használata, csókolózás stb.), de tünetmentesen is átvihető.

Fotó: 123rf.com

HSV 2-es típusú vírus a nemi szerveken jelentkező herpesz (genitális herpesz) megjelenéséért felelős, nemi úton terjed.

Az övsömört (herpes zoster) szintén herpeszvírus okozza, ez azonban a Herpesvirus varicellae vagyis a bárányhimlő vírusa. Övsömör csak azoknál jelentkezhet, akik korábban átestek bárányhimlőn. A vírus a gerincvelői dúcokban bújik meg, és innen lendül támadásba, amikor a szervezet immunszupprimált állapotba kerül (ez annyit jelent, hogy az immunrendszer elnyomott állapotban van, amikor kevésbé tud védekezni). Felnőttkorban gyakran ez hívja fel a figyelmet a rosszindulatú daganatos betegségre. De jelentkezhet trauma, stressz vagy betegség után, legyengült szervezet esetén. Főleg idős emberek betegsége.

A vírus az idegrostok mentén a bőrre jut, és így okozza a hólyagos elváltozást. A nevét onnan kapta, hogy jellegzetes elhelyezkedésben, övszerűen, az adott ideg bőrbeidegzésének megfelelően találhatók a hólyagok. A hólyagok megjelenését gyakran megelőzi egy kifejezett idegfájdalom. A beteg az intenzív fájdalmat nem tudja mire vélni, a diagnózist segíti a jellegzetes bőrtünetek megjelenése. A bőrtünetek lehetnek nagy kiterjedésűek, fájdalmasak, égő érzést váltanak ki és megviselik a beteget. Elhúzódóan zajlanak, még a gyógyszeres kezelés ellenére is. A bőrtünetek lezajlását követően még hetekig erős, kellemetlen idegfájdalmak uralják a klinikai képet, az adott ideg lefutásának és a hozzá tartozó beidegzési területnek megfelelően. Ezt a fájdalmat is gyakran kell gyógyszeresen kezelni, mert sok beteg nehezen tolerálja.

A zosteres (övsömörös) beteget izolálni kell, mert a hólyagos időszakban ezek a betegek ugyanúgy fertőzőek, mint a bárányhimlős betegek.

Forrás: http://gyorgytea.hu/