Ezeket a betegségeket jelzi, ha fáj a mellkasunk

A mellkasi fájdalom olyan tünet, aminek számos eredője lehet, és amely az esetek többségében egy hosszú folyamat jelzőjeként jelenik meg, máskor azonban azonnali orvosi segítséget igényel.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa foglalta össze dióhéjban a tudnivalókat.

Mikor kell azonnal mentőt hívni?

Amennyiben hirtelen erős mellkasi fájdalom jelentkezik, amelyet más tünetek is kísérnek, azonnali orvosi segítséget kell kérni.

További figyelmeztető tünet lehet például, ha a fájdalom a karokba, hátba, nyakba, állkapocsba sugárzik, ha a mellkasi fájdalom szorító jellegű, esetleg olyan érzést kelt, mintha hirtelen összeszűkült volna a mellkas, ha légszomj, izzadás, gyengeség kíséri, ha 15 percnél hosszabb ideig tart. Mindez akár szívinfarktusra is utalhat, de akkor is fontos mentőt hívni, ha utólag kiderül, hogy „csak” egy anginás rohamról, vagyis angina pectorisról volt szó, ugyanis ez is kivizsgálást igényel, és az adott pillanatban a beteg nem is tudja eldönteni, mi lehet a tünetek pontos oka.


Nem szükséges mentőt hívni, de mindenképpen részt kell venni egy kardiológiai kivizsgáláson, ha a mellkasi fájdalom többször is jelentkezik, majd elmúlik vagy ha más, enyhébb panaszok is utalhatnak szív-érrendszeri problémára.

Nem kardiológiai okok is vezethetnek mellkasi fájdalomhoz

Számos nem szív-érrendszeri eredetű oka is lehet a mellkasi fájdalomnak, többek közt az alábbiak.

 • Reflux

Ha étkezés után felböfögés, savas visszafolyás, telítettségérzet, puffadás is jelentkezik, gyakran a reflux a tünetek okozója, gasztroenterológusoz kell fordulni.

 • Izomhúzódás, rándulás

Amennyiben sérülés vagy valamilyen mozdulat következtében lép fel a mellkasi fájdalom, ami pihentetésre enyhül, lehetséges, hogy húzódás, rándulás áll a háttérben. 

 • Pánikroham

Akár a szívinfarktus tüneteit is produkálhatja a pánikbetegség, amelyre jellemző a szapora szívverés, a nyirkos verejtékezés, a nagyfokú félelem. Ezzel érdemes pszichológushoz, pszichiáterhez fordulni.

 • Mellkast érintő fertőzés, tüdőgyulladás

Ha ilyen betegségek okozzák a mellkasi fájdalmat, akkor megfigyelhető, hogy az ki- és belégzéskor fokozódik, illetve sárgás-zöldes váladék ürül köhögéskor, esetleg láz is jelentkezik. Mindenképpen tüdőgyógyászati kezelést igényel.

 • Övsömör

Erre a betegségre jellemző, hogy kiütések jelennek meg a bőrön, amelyek később hólyagokká alakulnak.

 • Tüdőembólia  

Hirtelen fellépő mellkasi fájdalom, alsó végtagi trombózis kapcsán, legutóbb aCOVID-infekció alatt, vagy véralvadási zavarban szenvedő betegeknél.

 • Mellhártya gyulladás

Lázzal járó és légzéssel összefüggő fájdalom.

 • Tietze-szindróma

A borda és szegycsont közötti ízület gyulladása.

 • Aorta aneurisma disszekció

Az aorta ívén vagy leszálló szárán lévő repedés.

 • Traumatológiai ok

Például bordasérülés, törés.

szív, mellkasi fájdalom

Fotó: 123rf.com

Kardiológiai okok a mellkasi fájdalom mögött

Leggyakrabban az alábbi szív-érrendszeri problémák okozhatnak mellkasi fájdalmat, amelyek feltétlenül kardiológiai kivizsgálást és kezelést igényelnek.

 • Pericarditis vagyis szívburokgyulladás

Ha hirtelen, éles, szúró fájdalom jelentkezik a mellkasban, ami mély légzéskor és fekvéskor felerősödik, mindenképpen gondolni kell szívburokgyulladásra.

 • Szívkoszorúér betegség

– Elsősorban az idősebbeket fenyegeti a szívkoszorúér betegség, amelynek rizikófaktorai közé tartozik a dohányzás, az elhízás, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás, a cukorbetegség és ha a családban 60 éves kor alatt jelentkezett már angina pectoris vagy szívinfarktus – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – A koszorúér szűkület miatt nem jut elég oxigén a szívizmoknak, ami eleinte nem okoz panaszt, ún. néma formában van jelen, de később angina pectorist, azaz szívizom-károsodással nem járó mellkasi fájdalmat, súlyos esetben pedig szívinfarktust okozhat.
Összefoglalva tehát, a mellkasi fájdalom okát mindenképpen ki kell deríteni, ezért kardiológusi vagy más szakorvovi vizsgálatokra van szükség.

Szúr, szorít, vagy fura repkedő érzés? A mellkasi fájdalom okai

Forrás: Kardioközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.