A COVID elleni oltás következménye lehet a majomhimlő?

Felütötte fejét a közösségi oldalakon az az elgondolás, hogy a majomhimlő tulajdonképpen övsömör, ami a COVID elleni oltás egyik mellékhatása.

A Lead Stories tényellenőrző oldal szerint az övsömör és a majomhimlő különböző vírusok okozta betegség. Az övsömört a herpesz vírusok családjába tartozó varicella zoster vírus, a majomhimlőt pedig a poxviridae családba tartozó majomhimlő vírus okozza – írja az Urbanlegends nyomán az EgészségKalauz.

A témával a Reuters is foglalkozott. A cikkből kiderült, hogy ugyan az övsömör és a majomhimlő is hólyagos kiütéseket okoz, de az eloszlásukban vannak különbségek. A majomhimlő esetében a hólyagok az egészen testen, míg az övsömör esetében jellemzően csak egy keskeny csíkban jelentkezhetnek.

majomhimlő

Fotó: 123rf.com

Az AP hírügynökség által megszólaltatott szakértő szerint a koronavírus elleni oltások nem okoznak majomhimlőt. A majomhimlőt csak akkor tudjuk elkapni, ha közvetlenül érintkezünk a vírussal egy fertőzött ember vagy állat révén.

A cikk kitért arra is, hogy bár a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban megjelentek olyan tanulmányok, amelyek az oltás utáni övsömör kialakulását vizsgálták. Egyelőre nem tudni, hogy ezeket a ritka eseteket valóban az oltás okozta-e.

A közösségi oldalakon terjedő információt, miszerint a covid elleni oltások majomhimlőt okoznak, az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) is alaptalannak nevezte.

Olvasd el ezt is!

Majomhimlő – Kifejlesztették a PCR-tesztet, amivel kimutatható

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.