Súlyosbodhat egy fertőzés és gyulladás az étrendi koleszterin miatt – 1. rész

Az étrendben levő magas koleszterinszint rontotta az influenzás egerek betegségét – a jelek szerint az étrendi koleszterin miatt súlyosbodhat a gyulladás és a vírusfertőzés.

Meglepő felfedezésre jutott az Illinois-i Egyetem új kutatása. Ez a tanulmány az első, amely összefüggésbe hozta az étrendben lévő koleszterint a vírusfertőzés súlyosbodásával – a kutatók megállapították, hogy a magas étrendi koleszterin betegebbé tette az influenzával fertőzött egereket.

A tudósok már korábban kapcsolatba hozták a magas zsírtartalmú étrendet és az emelkedett vérkoleszterinszintet a fertőzésekre való fokozott fogékonysággal, valamint a csökkent immunválasszal. Az elhízás például jól ismert kockázati tényező a koronavírus és az influenza esetében is. Kevés tanulmány különítette el azonban a koleszterin szerepét ezen fertőzésekben, s egyik sem foglalkozott igazán az étrendi koleszterin hatásával.

„Tisztában voltunk azzal, hogy a magas szérum-koleszterinszint növelheti a szepszis kockázatát influenzafertőzések esetén, illetve, hogy a sztatinok – vagyis a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek – javíthatják a túlélési esélyt influenza, tüdőgyulladás, koronavírus-fertőzés és szepszis esetén. Az viszont nem volt világos, szerepet játszott-e ebben az étrendi koleszterin és hogyan” – mondta el Allison Louie, a Journal of Immunology szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője, az Illinois-i Neuroscience Program doktorandusza.

koleszterin, teszt, vér

Szervezetünkben elengedhetetlen a koleszterin jelenléte, mivel az a sejtmembránjaink része – segít a hormonok és a D-vitamin termelésében, lehetővé teszi az immunsejtek megfelelő működését. A koleszterint a test állítja elő, nagyon kevés étkezési forrás van, amiből még bejuthat a szervezetbe.

Egészséges embereknél az étrendi koleszterin valójában nem befolyásolja lényegesen a koleszterinszintet, s nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez az oka annak, hogy 2015-ben feloldották a koleszterinbeviteli korlátozásokat – legalábbis Amerikában. Ami azonban az egereknél kialakult fertőző betegséget illeti, a tanulmány azt sugallja: az étrendi koleszterin az étkezési zsír növelése nélkül is hatással lehet a történésekre.

Allison Louie, valamint a tanulmány társszerzői, Andrew Steelman és Joseph Tingling normál rágcsálótáppal vagy azzal azonos, 2 százalékos koleszterinnel kiegészített étrenddel etette az egereket.

Öthetes étrendet követően a rágcsálókat egy egérre adaptált, humán influenza A vírussal fertőzték meg. A kutatócsoport nyomon követte a betegség progresszióját, beleértve a fogyást, a táplálékfelvételt és a betegséggel kapcsolatos viselkedést. Nyomon követték a szérum- koleszterinszintet és az immunválaszokat, illetve több időpontban megmérték a vírusterhelést a tüdőben a fertőzés során. Kiderült, hogy a koleszterinnel táplált egereknél magasabb volt az elhalálozás esélye. Nagyobb súlycsökkenést és beteges viselkedést tapasztaltak az esetükben.

Olvasd el ezt is!

Erre van szükség a magas vérnyomás és magas koleszterinszint esetén

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu