Miért lehet a só a magas vérnyomás okozója?

Nem minden ember szervezete képes a felesleges sómennyiség semlegesítésére – amerikai kutatók arra keresték a választ, miért is eredményez a túlzott sófogyasztás magas vérnyomást.

Sokszor hallhatjuk, hogy a túlzásba vitt sófogyasztás ártalmas. A kérdés csak az: miért?

A Virginiai Egyetem Egészségügyi Iskolája és a George Washington Egyetem Egészségügyi Iskolájának kutatói felfedezték, miként képes egy génvariáns, mely a lakosság 48 százalékánál megtalálható, korlátozni a szervezet képességét a túl sok só semlegesítésére magas sótartalmú ételeknél. A jelek szerint ha valakinek ilyen génvariációja van, az növeli az esélyét a sóérzékeny vérnyomásra. A nyomonkövetéses vizsgálat megmagyarázza, hogyan gátolja a génvariáns a testünket abban, hogy semlegesítse a sok sót.

A vérnyomás sóérzékenységét nehéz megállapítani az orvosok számára, s még bonyolultabb kezelni – ugyanis a lakosság 14 százalékának lehet normális vérnyomása, mégis sóérzékeny. Ha azonban tisztában vagyunk vele, hol található pontosan a só-elhárítási hiba és hogyan működik mindez, az személyre szabott kezeléseket eredményezhet a probléma fennállása esetén.

A sóérzékenység közelebbről

A szakemberek napjainkban mindig javasolnak személyre szabott étrendet és testmozgást, mivel az életmódbeli változásokra mindenki másként reagálhat. Korábban az UVA kutatói azt hangoztatták, hogy minden személy genetikailag programozott, s „személyes sóérzékenységi mutatóval” bír, azt sugallva: a nátrium-klorid étrendre vonatkozó iránymutatásait is személyre kell szabni.

Sajnos, a lakosság 30 százaléka sóérzékeny, s nekik nagyobb az esélyük a stroke, a szívroham, a veseelégtelenség és a vakság jelentkezésére, mivel képtelenek semlegesíteni a felesleges nátriumot. A kutatók új felfedezésükben, magyarázva a sóérzékenység genetikai okait, megállapították: a gének egy olyan fehérje kódját határozzák meg a vesében, amely segít a nátrium-elválasztás és nátriumtartalom egyensúlyozásában.

Nagyon fontos, hogy a szervezetbe ne juttassunk túl sok sót, mivel ha felesleges mennyiség van a testünkben, megtartja a vizet, amely növelheti a vérnyomást és jelentősen rövidítheti az életünket” – mondta el Robin A. Felder, az UVA Patológiai Tanszékének munkatársa, az új tanulmány vezető szerzője.

A kutatás megmutatja, hogy a génhiba túlterhelheti az ún. nátrium-szállítót, az NBCe2-őt. Vagyis, túl sok só választódik ki a vesében és kerül vissza a szervezetbe, különösen egy nagy sótartalmú étel elfogyasztása után. Ez azt jelenti, hogy a sok só különösen veszélyes lehet azok számára, akik ezt a hibás gént hordozzák.

Dr. Pedro A. Jose, a George Washington Egyetem munkatársa és a Felder sóval kapcsolatos kutatási programjának társkutatója elmondta: természetesen további tanulmányokra van szükség, hogy feltérképezzék ezt a nátriumszállítót, állatkísérletekben és önkéntes embereken egyaránt.

Magas vérnyomást okoz az álmatlanság

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.