A szerelem vérnyomáscsökkentő

A szerelem ereje képes lehet lecsökkenteni a magas vérnyomást.

A szerelem lecsökkenti a magas vérnyomást, megszüntetni a depressziót és meggyorsítani a gyógyulás lassú folyamatát? A legújabb tanulmányok eredményei alapján a válasz: igen! Szerelmi kapcsolataink segítségével – ha van kihez fordulnunk érzelmi támogatásért és tanácsért – képesek lehetünk leküzdeni a stressz negatív hatásait” – idézi Julianne Holt-Lunstad szavait, a Brigham Young Egyetem munkatársának szavait a Washington Post.

Holt-Lunstad tanulmánya arra az eredményre jutott, hogy a boldog házasságban élő párok vérnyomása alacsonyabb, mint az egyedülálló embereké, viszont a boldogtalan házaspárok vérnyomása mindkét csoportnál magasabb volt. Arthur Aron, a New York-i Stony Brook Egyetem szociálpszichológusa MRI felvételeket készített a szerelem különböző fázisaiban lévő emberek agyáról.

Aron a tanulmányában összehasonlította a friss szerelmesek, a tartós kapcsolatban élők, és a nemrégiben elhagyott emberek agyi MRI felvételeit, és megállapította, hogy a szerelem érzése az agyból dopamintermelést vált ki. A dopamin egy erős neuro transzmitter, amely az örömérzetért és a motivációért felelős. Eközben az Észak-Karolinai Egyetemen és a Pittsburghi Carnegie Mellon Egyetemen végzett tanulmányok azt állapították meg, hogy a szerelem hatására az agyban termelődő oxitocin csökkenti a stresszt és a magas vérnyomást, javítja a közérzetet és megemeli a fájdalom ingerküszöbét is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.