Figyelj a tünetekre! – Máshogy közelít nőknél és férfiaknál a szívroham

Amikor a vér nem képes a szívbe jutni, a szívizom nem kap elég oxigént és enélkül a sejtek sérülhetnek vagy elpusztulhatnak. Ha szívroham gyanúja áll fenn, azonnal segítséget kell kérni! De mi okozza és milyen tünetek jelentkezhetnek?

A szívroham világszerte számos élet kioltásáért felelős. Ha a vér nem tud a szívbe jutni, a szívizom nem kapja meg a számára szükséges oxigént. Enélkül a sejtek sérülhetnek vagy elpusztulhatnak. Kulcsfontosságú, hogy a véráramlást gyorsan visszaállítsuk, ezért szívroham gyanúja esetén azonnal orvosi segítség kell!

A szívroham okai

A szívinfarktushoz az vezet, hogy idővel a szív vért szállító erei, vagyis az artériák falán felhalmozódhat a koleszterin és a plakk nevű, zsíros anyag. Ez megnehezíti a vér szabad áramlását. A legtöbb szívroham akkor következik be, amikor a plakk egy darabja letörik. A letört plakk körül vérrög képződik és elzárja az artériát.

Fotó: Budai Egészségközpont

Tünetek

Fontos tudni, hogy nőknél és férfiaknál különböző tünetek jelentkezhetnek szívroham esetén.

A férfiak fájdalmat, nyomást vagy kellemetlen érzést tapasztalhatnak a mellkasban, légszomj, izzadás, ájulás, gyomorral kapcsolatos rosszullét fordulhat elő. Fájhat a nyak, a vállak, az állkapocs.

A férfiakon nagyobb valószínűséggel tör ki hideg verejtékezés és az érzés, hogy a fájdalom végigszáguld a bal karjukon.

Nőknél gyakoribb szívinfarktus esetén a hát- vagy nyakfájás, gyomorégés és légszomj, de hajlamosak gyomorpanaszokra is, beleértve a hányingert és a hányást. Nagyon fáradtnak érezhetik magukat, szédülhetnek is. A szívroham előtt pár héttel egy nőnél előfordulhatnak influenzaszerű tünetek és alvásproblémák.

Mi a teendő szívroham esetén?

Amennyiben szívrohamra utaló tünetek jelentkeznek, legyen szó rólunk vagy másról a környezetünkben, azonnal mentőt kell hívni. A páciens nagyobb valószínűséggel éli túl a szívinfarktust, ha 90 percen belül kezelik.

Telefonálás alatt érdemes a betegnek aszpirint adni, rágja össze és nyelje le, kivéve, ha allergiás rá. Ezzel ugyanis csökkenthető a vérrögképződés kockázata. Ha eszméletlen, a kézzel végzett újraélesztés megduplázhatja a túlélés esélyét.

Diagnózis és kezelés

A szívroham jelenlétét az EKG segít megállapítani, amely a szív elektromos aktivitását ellenőrzi. Azt is megmutathatja, melyik artéria van eltömődve vagy elzáródva. Az orvosok vértesztekkel is diagnosztizálják a szívinfarktust: olyan fehérjéket keresnek, amelyeket a szívsejtek szabadítanak fel pusztulásukkor.

Szívroham esetén az orvosok gyorsan intézkednek, hogy helyreállítsák a vér szívbe történő áramlását. Valószínű, hogy egy koszorúér angiogram nevű eljárást alkalmaznak: vékony csövet helyeznek ballonnal az artériába. Ez megnyitja az elzáródást azzal, hogy a plakkot az artériákban „elsímítja”.

Gyakori, hogy az orvosok egy kis hálócsövet helyeznek az artériába – a sztentet – hogy megbizonyosodjanak arról: nyitva marad.

Fotó: 123rf.com

Ki van nagyobb veszélyben a szívroham szempontjából?

Az életkor előrehaladtával a szívroham esélye megnő – a férfiaknál nagyobb a valószínűsége, mint a nőknél. A családban már előfordult szívbetegség növeli a kockázatot, ahogyan a dohányzás is. A magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és az elhízottság szintén hozzájárul a szívinfarktus nagyobb rizikójához. Ugyanígy a kevés testmozgás, a stressz és a depresszió.

Megelőzés

Ha dohányzunk, hagyjuk abba – ezzel rögtön harmadára csökken a szívroham esélye.

Sportoljunk és étkezzünk helyesen. A napi 30 perc mérsékelt testmozgás, heti 5 napon át már növeli a fittséget. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát az artériák egészségének fenntartásáért.

Egyes embereknél segít a napi aszpirin bevétele. Erről a módszerről azonban mindenképp egyeztetnünk kell orvosunkkal.

Nagyon fontos emellett, hogy megfelelően kezeljük a stresszt: találjunk pozitív módszereket erre, sport, jóga, meditáció, zenehallgatás, hobbi vagy bármilyen formában, ami kikapcsol bennünket és alkalmas a stressz levezetésére.

Élet szívroham után

Aki kórházba kerül a szívinfarktusa miatt, néhány nap után hazamehet, pár hét alatt pedig visszatérhet normális életéhez. A szív-rehabilitáció segít a felépülésben, de szükség van fitness program kialakítására és annak elsajátítására, hogyan tartsunk fenn a szívre nézve egészséges életmódot. Ebben az orvos és tanácsadók is segíthetnek, a cél, hogy újabb szívroham ne következzen be.

Olvasd el ezt is!

Szextől szívroham?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php