Szextől szívroham?

Egy brit nő nemrég furcsa módon kapott súlyos allergiás rohamot: a barátjával eltöltött pásztoróra okozta majdnem a vesztét.

A 20 éves, neve elhallgatását kérő nő barátja az együttlét előtt elfogyasztott pár szem paradiót, amire a szerencsétlenül járt nő allergiás volt. Mivel barátja tudta ezt, az együttlét előtt fogat és kezet mosott, valamint körmei alól is kitisztította a diómaradványokat.

Ami azonban ezután történt, az arra enged következtetni, hogy a diófélék fehérjéi az ondófolyadékba is kiválasztódnak. Szex után ugyanis a nő fulladozni kezdett, alsóteste pedig teljesen bedagadt.

A carshaltoni St. Helier Kórház orvosai megerősítették, hogy a nő súlyos allergiás rohamot kapott, amelyet a szájon vagy bőrön át átvitt dió allergén okozott. Később kiderült persze, hogy az előzetes óvintézkedések miatt nem valószínű, hogy a dió fehérjéje nyál vagy izzadtság formájában jutott a nő szervezetébe.

Ez a mostani az első eset, hogy valakinél allergiás reakció alakul ki egy szexuális együttlét után a paradió allergénjétől. Hogy bebizonyítsák feltételezésüket, az orvosok ondómintákat vettek a férfitól egy órával a paradió fogyasztása előtt és négy órával a dió elfogyasztása után.

Ezek után az allergiatesztekhez hasonlóan egy tű segítségével a mintákat a nő bőre alá juttatták. A paradió fehérjéi úgy tűnik nem emészthetőek, ezért végül az immunrendszerben kötnek ki, ahol különböző immunválaszokat válthatnak ki.

A nő bőre a paradió fogyasztását követően levett ondóminták injekciózása után bedagadt, így igazolva az orvosok feltételezéseit. Mivel azonban a páciensek szakítottak, ezen a ponton a kutatások is félbe szakadtak.

Szex szívbetegen is?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.