Anti-aging táplálkozás és diéta

Az öregedés természetes folyamat, ám létezik diéta, amellyel tovább megőrizhetjük fiatalságunkat. Ez az anti-aging egészségmegőrző diéta.

Az anti-aging táplálkozás nem egy hagyományos diéta, hanem egy életstílus-étrend, amelynek célja az egészség megőrzése és a betegségek kialakulásának megakadályozása, az immunrendszer erősítése.

Az anti-aging táplálkozás lényege, hogy a szükséges táplálékot hasonlóan fogja fel mint az orvosságot.

Legfőképpen azokat az élelmiszereket fogyasztjuk, amelyek szükségesek a szervezetünk megóvásához, és ezt oly módon tesszük, hogy minél inkább egészségünk védelmét szolgáljuk.

Az öregedés folyamán az anyagcsere arány 0,5%-kal csökken évente. Ez az anyagcsere arány romlás azt jelenti, hogy a szervezetünk alapanyagcseréje lassabbá válik és az elfogyasztott táplálékból több zsírt és kevesebb fehérjét alakít át. Ha csak annyi ételt fogyasztunk mint fiatal korunkban, akkor a testzsír mennyisége növekszik a szervezetünkben. Ez az oka, hogy az öregedéssel együtt testünk összetétele automatikusan megváltozik, anélkül, hogy az elfogyasztott táplálék mennyisége nőne.

Az anti-aging táplálkozás célja:

  • Ideális testsúly elérése illetve megtartása
  • Egészségmegőrző, immunrendszert erősítő étrend
  • Sejtöregedés gátlása, szerveink működésének kíméletes igénybevétele
  • Nutritív tápanyagok megfelelő arányú fogyasztása

15075803 – a young woman is kicking a donut on a white background within an assortment of junk food there are cookies, chips and ice cream use it for a diet or nutrition concept

A dietetikus a táplakozási anamnézis alapján, a kiegészítő vizsgálatok figyelembevételével elkészíti a páciens energia egyensúlyának kialakítására szolgáló étrendet különös tekintettel a megelőzendő betegségekre, az immunerősítő, méregtelenítő és antioxidáns élelmiszerekre.

Ideális testsúly elérése illetve megtartása

Ma Magyarország jelentős hányada túlsúlyos, sajnos szeretjük a zsíros, fűszeres ételeket, sokat nassolunk, magas a só fogyasztásunk. A súlyfelesleg azonban nemcsak esztétikai problémát jelent, sokkal inkább a jó egészségi állapotunkat veszélyezteti. A túlsúlyos egyének között gyakoribb a cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, egyes daganattípusok, mozgásszervi, ízületi panaszok és egyéb megbetegedések előfordulási gyakorisága.

Az ésszerű kalória megszorítás nem azonos az éhezéssel, a rosszul tápláltsággal vagy akár egy hosszú ideig folytatott böjttel, mert az ilyen típusú diéták gyakran csak gyorsítják az öregedés folyamatát, mivel táplálékhiányt okoznak. A korlátozott kalória-bevitel megfelelően összeállított étrenddel történő biztosítása fedezi a szervezet számára szükséges optimális tápanyagmennyiséget. Az egészségtelen táplálkozási szokások megváltoztatása csökkenti a helytelen táplálkozással összefüggő megbetegedések előfordulási gyakoriságát.

dieta

Egészségmegőrző, immunrendszert erősítő étrend

Az egészségmegőrző, immunrendszert erősítő táplálkozás lényege az egészséges táplálkozás alapelveinek elsajátítása, majd kivitelezése.

Az immunrendszert erősítő táplálkozás kiemelt szerepet tulajdonít a növényekben található bioaktív vegyületeknek a fitokemikáliáknak, amelyek az adott élelmiszerekben speciális védőhatást fejtenek ki (az élelmiszer egyéb komponenseivel való kölcsönhatásban). A legismertebb fitokemikáliák a flavonoidok, glükozinátok és a fitoösztrogének.

A flavoinodok erősen antioxidáns vegyületek, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő különféle zöldségekben, gyümölcsökben (piros, zöld, sárga színű zöldség- és gyümölcsfélékben találhatóak).

Anti-aging hatásukat az oxidativ stressz kivédésében fejtik ki, amelyek segítséget nyújtanak a rosszindulatú daganatok és a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében.

A glükozinátok a keresztes virágú növényekben találhatók. (fejeskáposzta, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, retek) és nagy szerepük van a gyomor-, a hasnyálmirigy-, a vastagbél- és a tüdődaganatok kialakulásának megelőzésében.

A fitoösztrogének a női nemi hormonhoz hasonló aktivitású anyagok, amelyek csökkentik a daganatos, szív és érrendszeri megbetegedések és a csontritkulás kialakulásának kockázatát illetve enyhítik a menopauza utáni panaszokat. Nagy mennyiségben találhatók a szójában és a rozsban.

Külön figyelmet fordítunk a természetes eredetű antioxidánsokra, amelyek védelmet nyújtanak a káros szabadgyökökkel szemben, képesek megelőzni az oxidatív károsodásokkal összefüggő betegségek kialakulását, tehát általános egészségvédő hatással rendelkeznek, valamint segítenek az öregedés folyamaténak lassításában is. Számos vitaminról bebizonyosodott antioxidáns, védő hatása. (A, E, C, D-vitamin, calcium, szelén, cink, vas, jód, karotinoidok).

Az étrendünket tudatosan is kiegészítjük alkalmanként funkcionális élelmiszerekkel, amelyek egy vagy több célfunkcióra kimutatható hatású anyagokat tartalmaznak, a szokásos tápanyag összetevőkön kívül, jobb egészségi állapotot biztosíthatnak, illetve csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát. (zöldtea, paradicsomlé, homoktövis, cékla, ananászlé, fermentált tejtermékek)

Összességében megállapíthatjuk, hogy mind a növényi, mind az állati eredetű élelmiszerekben megtaláljuk a speciális hatású, bioaktív anyagokat. Ezek az anyagok a táplálékból kivonhatók ezért akár étrend-kiegészítőként is a szervezetbe vihetők, természetesen nem ugyanolyan hatásfokú a felszívódásuk, tehát a hatásuk és beviteli mennyiségük is csak korlátozott lehet, ezért a legcélravezetőbb a kiegyensúlyozott, kellőképpen változatos táplálkozás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.