Amikor a lépés is fáj – a bütyökről

Sokak mindennapjait keseríti meg a bütyök felbukkanása a nagylábujj tövénél – milyen megoldás lehet a fájó duzzanatra?

A nagylábujj problémái, deformálódásai képezik manapság a lábbetegségek jó részét. A kalapácsujj mellett a leggyakoribb gond a bütyök kialakulása, amely – talán nem meglepő – leginkább nőket érint. Akkor beszélünk bütyökről, ha a nagylábujj tövénél fájdalmas duzzanat keletkezik, ahogyan a lábközépcsont befelé hajlik. A bütyök a nagylábujj belső oldalán található. Akinél kialakul, annak a cipő hordása és a járás is fájdalmassá válik. Egyre nehezebb lesz számára a lépteit gyorsabbra fogni.

Mitől alakul ki bütyök?

A csúnya bütyök kialakulásának okát nem nehéz kitalálni, ha azt vesszük, hogy különösen a 40 év feletti nőknél fordul elő a betegség. Igen: főként a szűk, hegyes orrú, kényelmetlen, magassarkú cipők illetve nem megfelelő cipők viselésének köszönhetik a fájdalmas problémát.

A szűk és magas lábbelikben ugyanis nemcsak a talp első részére nehezedik a súly, de a nagyujjat a cipő formája arra készteti, hogy álljon kifelé.  Nyomást gyakorol az ízületre, csontnövekedést okoz, a kötőszövetek megszaporodnak. Kezdetben az ember csak fájdalmat érez a nagylábujjban – de látható változást nem tapasztal. Minél beszűkültebb azonban a lábujj mozgástere, annál előbb alakul ki a bütyök.

Fotó: 123rf

A nem megfelelő lábbeli viselése mellett a bütyök kialakulásának az is oka lehet, hogy gyakran és rendszeresen „loholunk” valahová. A nagylábujj ilyen esetben extrém elhajlásra kényszerül, az ízületi kopást követően csontképződés indul el. A változások ilyenkor természetesen már láthatók és az orvos is megállapítja röntgenvizsgálat alapján. Persze az is lehet, hogy a bütyök képződésére hajlamos az ember. A genetika szerepet játszhat, ahogyan a hormonok is.

 

Hogyan lehet kezelni?

Amikor az ember felfedezi, hogy a bütyök komoly gondokat okoz neki és a fájdalom már mindennapos, rádöbben: ennek a fele sem tréfa. Valamit tenni kell. Először a házi megoldások jutnak eszébe: a cipő kipárnázása, hogy az ujjnak kényelmesebb legyen; gyógyszerek beszerzése, amely csillapítja a fájdalmat; segédeszközök is kaphatók, amelyek hozzájárulhatnak, hogy egyenesebb legyen az ujj.

Ám valódi gyógyírrel csak a műtét szolgál. Ha a bütyök operációjáról van szó, ma már számos megoldás létezik. Egyre fejlődnek az orvosi technikák, és több száz lehetőség áll rendelkezésre. Hogy melyiket választják, az a beteg igényeitől is függ.

Általában helyi érzéstelenítéssel vagy gerincérzéstelenítéssel végzik a bütyök műtétet. A végén a beteg pólyát kap a lábára, ez egy olyan kötés, amelynek visszanyomó szerepe van és a műtéttel javított állapot rögzítésére szolgál. Az operáció után egy nap elteltével részlegesen már terhelheti a lábát a megműtött. A kötést 10-14 nap elteltével veszik le, és szedik ki a varratokat.

Fotó: 123rf

A legjobbnak manapság az úgynevezett scarf-oszteotómia tűnik a bütyök műtésére. Ennek során a lábközépcsontot Z-alakban vágják el, majd az ujj felé eső részt a többi lábközépcsont felé elcsúsztatva egyenesítik ki az ujjat. Ha készen van, a helyzetet két csavarral rögzítik. Két héten át mankóval és csak papucsban közlekedhet a beteg. Közel egy hónap telik el, mire felvehet egy normális cipőt. A láb terhelése azonban fokozatos kell, hogy legyen.

Vannak esetek, amikor nem műthető a bütyök. Ha például a beteg túl idős; egészségi állapota nem engedi meg, illetve más lábdeformálódásai is vannak. Ilyenkor nem az a cél, hogy korrigálják a lábat, és szebb legyen – hanem hogy a fájdalmas pontokat tehermentesítsék. A betegnek ilyen esetekben személyre szabott gyógycipőt adnak, vagy úgynevezett kontaktbetétet kell viselnie. A bütyök sajnos kiújulhat, azaz kifelé térhet a nagylábujj – de csontos kinövés nem lesz.

Megelőzni mindenesetre úgy tudjuk legegyszerűbben a problémát, ha kényelmes cipőket hordunk, amelyek sehol sem nyomják a lábat, az ujjakat, stabilan tartják a lábat. Mozogjon a láb szabadon a cipőben, de az ne legyen se túl nagy, sem túl kicsi.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.