Ujjfertőzés – Mi hajlamosít rá és milyen tünetek jellemzőek?   – 2.rész

Fontos megkülönböztetni a jeleket

Az ujjfertőzés meglehetősen gyakori probléma. A fertőzés az enyhétől a súlyosig terjedhet és potenciálisan az érintett ujj funkciójának tartós elvesztését is kiválthatja. Mitől lesz rá nagyobb esélyünk és milyen tünetek, jelek jellemzőek?

Talán meglepő, de gyakori problémának számít az ujjfertőzés. A fertőzés lehet enyhe, de meglehetősen súlyos is, ami potenciálisan az érintett ujj funkciójának tartós elvesztését okozhatja.

A fertőzések általában egészen kicsik az elején, ilyenkor viszonylag könnyen kezelhetők. Ha azonban az ujjfertőzés megfelelő kezelése elmarad, az maradandó fogyatékosságot válthat ki, s akár az ujj elvesztését is eredményezheti.

Cikkünk első részében a fertőzés típusairól és az okokról számoltunk be.

Az ujjfertőzések kialakulásának azonban számos kockázati tényezője van. Lássuk, melyek ezek.

 • Szúrt sebek
 • Mély vágások
 • Bármilyen nyílt seb
 • Áthatoló ujjtrauma
 • Köröm leszedése
 • Körömbőr leszedése
 • Körömrágás
 • Agresszív manikűr vagy körömbőr-vágás.

Nagyobb lehet az ujjfertőzés kockázata az alábbi személyeknél:

 • cukorbetegek
 • csökkent immunrendszerrel élők
 • egyes foglalkozások művelői, például fogorvosok, higiénikusok, orvosok és nővérek
 • nagyobb az esély olyan foglalkozásoknál, amelyek során a kezet hosszabb ideig víz éri (például mosogatók).

Az ujjfertőzés tünetei és jelei

Valamennyi főbb ujjfertőzésnek sajátos jelei és tünetei vannak, amelyek egyedivé teszik azonosításukat, de zavart okozhat, ha nem diagnosztizálják őket megfelelően.

1.Paronychia esetén a köröm melletti terület vörössége és duzzanata a fő tünet és jel. A bőr és a körömlemez alatt genny felgyülemlése tapasztalható. Folyadék is szivároghat a sebből. A terület érzékeny, fájdalmas tapintásúvá válik. A szivárgás általában zavaros, fehér-sárga színű.

2.A körömágy-gyulladás tünete a duzzadt és fájdalmas ujjbegy. A duzzanat általában több nap alatt alakul ki az ujjbegypárna területén. Lüktető fájdalmat okoz, tapintása fájdalmas. A terület általában vörös, a bőr alatt genny felgyülemlés látható. A duzzadt területnek olyan része is lehet, amely puhának tűnik, mintha folyadékot tartalmazna. A duzzanat fokozódásával a terület feszülhet vagy kemény tapintásúvá válhat.

3.Herpeszes körömfájás: ezen ujjfertőzés tünete az ujjbegyek bőrpírja és érzékenysége. Égő vagy viszkető érzés tapasztalható a területen. Enyhe duzzanat jelentkezhet, de nem olyan kiterjedt, mint a körömágy-gyulladásnál.

Egy vagy több nyílt seb is lehet az érintett területen. Ezek gyakran csomókban fordulnak elő egy kis hólyagszerű elváltozás kialakulását követően. A folyadék az elváltozásokban általában átlátszó, de enyhén zavaros lehet. Jelentkezhet alacsony láz, a területen megduzzadhatnak és érzékenyek lehetnek a nyirokcsomók.

4.Cellulitisz: a cellulitisz tünetei közé tartozik a bőrpír, valamint ha a terültetet tapintásra melegnek érezzük. Enyhén duzzadt és érzékeny lehet. Ez általában egy felületes fertőzés, a mély struktúrák nem érintettek. Az ujjak és a kéz mozgása nem okoz nehézséget és nem fáj. Ha fájdalmas vagy nehéz a mozgatás, akkor az mélyebb ujjfertőzésre utalhat.

5.Fertőző flexor tenosynovitis: a fertőző flexor tenosynovitis négy fő tünete meglehetősen gyakori,  ezeket nevezik Kanavel kardinális jeleknek. Nem biztos, hogy mind a négy jel egyszerre jelentkezik, vagy mindegyiket tapasztaljuk első alkalommal.

A jelek az alábbiak:

 • érzékenység az ujj hajlító részén vagy a tenyér oldalán, fájdalom az ujjinak felett
 • az ujj egyenletes duzzanata
 • fájdalom az ujj kinyújtásakor vagy kiegyenesítésekor
 • az ujjat enyhén hajlított vagy részben hajlított helyzetben kell tartani.

6.Mély fertőzések esetén az ujjak hálós terében fellépő mélyfertőzést tályognak is nevezik.

A mély fertőzések tünete, jele a fájdalom és a duzzanat az ujjak közötti térben. A terület vörös és meleg tapintású is lehet. Ahogy a tályog nagyobbá válik, az ujjak kissé széthúzódnak a növekvő nyomás hatására. A központi területen lehet egy puha folt, amely a bőr alatti genny felgyülemléséről árulkodik.

A cikket folytatjuk.

Ujj duzzanata – 15 ok, amiért előfordulhat – 1. rész

 

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.