Ujj duzzanata – 15 ok, amiért előfordulhat – 1. rész

Az ujj duzzanata meglehetősen feltűnő és gyakran fájdalmas probléma. Oka több dolog is lehet, fertőzéstől a komolyabb betegségig. Nézzük meg egy kicsit közelebbről!

Egy-egy ujjunk feldagadhat, ha megütöttük, ajtóba csuktuk vagy bármilyen kisebb baleset történt vele. Számos egyéb okból is előfordulhat azonban egy vagy több ujj duzzanata, s olykor komoly egészségügyi problémát jelezhet.

Lássuk, mi minden állhat az ujj duzzanata mögött.

1. Folyadék-visszatartás: az ujj duzzanatának oka lehet, ha testfolyadék gyűlik össze a szövetekben és az ízületekben. Elképzelhető az is, hogy egy gyűrűnket nem tudjuk levenni vagy felvenni. Gyakran fogyasztott sós ételek szintén okozhatnak duzzanatot, de emiatt nem igazán kell aggódni. Más esetben azonban az ujj duzzanata komoly gondot is jelezhet.

2. Testmozgás és hő: a szívnek, tüdőnek és izmoknak oxigénre van szükségük az edzéshez. Vagyis ilyenkor több vér jut ezekre a helyekre és kevesebb a kezekbe. A kis vérerek reagálnak a változásra és bővülnek, ez megduzzasztja az ujjakat. Hasonló történik, amikor a test felmelegszik jó időben. A hűtéséhez az erek megduzzadnak, s lehetővé teszik a hő felszínre jutását, ami teljesen normális folyamat.

Fotó: 123rf.com

3. Sérülés: az ujj megütése, meghúzása, rándulása, egy ín sérülése, elmozdulása vagy akár törése az ujj duzzanatával jár. Ha nem komoly dologról van szó, a jeges borogatás és a pihentetés segít, fájdalomcsillapítókkal kiegészítve. Ám ha nem tudjuk kiegyenesíteni ujjunkat, lázunk van vagy súlyos fájdalmaink, azonnal menjünk orvoshoz.

4. Fertőzések: három olyan fertőzés van, amely az ujjak duzzanatát eredményezi.

-Herpeszes körömfájás: herpeszfertőzés, amely kis, duzzadt, véres hólyagokat vált ki az ujjakon.

-Paronychia: a körömágynál képződő fertőzést baktérium vagy gomba okozza.

-Fájdalmas gennyes fertőzés az ujjhegynél.

Figyelem! Az ujjfertőzések átterjedhetnek a szervezet más részeire, ha nem kezeltetjük őket időben!

5. Arthritis: a rheumatoid arthritis befolyásolja az ízületek nyálkahártyáját, duzzanatot, fájdalmat és merevséget okozva. A tünetek először gyakorta a kézízületekben jelentkeznek. Az arthritis általában mindkét kezet érinti.

6. A pszoriázisos ízületi gyulladás olyan embereknél jelentkezhet, akik psoriasis bőrbetegségben szenvednek. Gyakran kolbászszerű duzzanat alakul ki a kéz- és a lábujjakban. Fontos tudni, hogy mindkét ízületi gyulladás-típus súlyos, s kezelés nélkül ízületi károsodást és egyéb testi problémákat okozhat.

Köszvény: régen a „gazdag ember betegségének” is nevezték, mivel elsősorban azokat sújtja, akik sok húst, tenger gyümölcsét és alkoholt fogyasztanak. Manapság a köszvény minden jövedelmi szinttel rendelkező embert gyötörhet. Extrém fájdalom és duzzanat jellemezheti, általában a nagy lábujjat érinti. Megjelenthet azonban bármilyen ízületben, beleértve a kéz ujjait. A köszvény akkor fordul elő, amikor a vérben túl sok a húgysav és kristályokat képez az ízületben. Gyógyszerek enyhíthetik a fájdalmat és megakadályozhatják a további rohamokat, de természetesen az étrend-változtatás is sokat jelenthet.

Fotó: 123rf

7. Gyógyszerek: bizonyos gyógykészítmények használata, így a vény nélkül is kapható aszpiriné, ibuprofené vagy naproxené ujjduzzanattal járhat.

Kiválthatja a szteorid, diabéteszre vagy vérnyomásra szedett gyógyszer, idegfájdalomra felírt készítmények, hormonális terápiák (ösztrogénnel vagy tesztoszteronnal). A gyógyszer miatti ujjduzzanat nem súlyos állapot, de érdemes róla konzultálnunk orvosunkkal.

8. Karpális alagút szindróma: ez az állapot a csuklón levő, becsípődött ideget jelenti, a karpális alagútnak nevezett helyen. Egyes páciensek azt mondják, az ujjduzzanat miatt ujjaikat haszontalannak érzik, még akkor is, ha az nem látszik. Fájdalmat, bizsergést vagy zsibbadást érzékelnek. A karpális alagút szindróma oka legtöbbször az ismételt mozgások gyakorisága. A probléma kezelhető, s általában nem okoz tartós kárt.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.