A köszvény jelentősen fokozza a hallásromlás kockázatát

Azokra az idős emberekre, akiket köszvény kínoz, a hallásromlás magasabb kockázata leselkedik.

Egy amerikai tanulmány szerint a köszvény csaknem 50 százalékkal, egészen pontosan 44 százalékkal megnöveli a hallásromlás kialakulásának rizikóját azokhoz képest, akik nem szenvednek ettől a kellemetlen ízületi gyulladással járó betegségtől. A tanulmányban a 65 év feletti korosztályokból kerültek ki a résztvevők.

A köszvény az ízületi gyulladás egyik formája, melynek jellemző tünetei a rohamokban jelentkező fájdalom, az ízületek duzzanata, kipirosodása. Kiváltó oka a vér magas húgysavszintje, mely a gyulladást okozza.

Fotó: 123rf.com

Ha a test túl sok húgysavat termel, amit nem tud kellően kiüríteni, megemelkedik a vér húgysav szintje, és a húgysav az ízületekben tűhegyes kristályok formájában kicsapódik. Mivel a köszvény kezeletlenül egyre súlyosabbá válhat, érdemes a panaszokkal mihamarabb orvoshoz fordulni, mert megfelelő gyógyszerekkel és diétával kordában tartható.

A tanulmány egyike azon vizsgálatoknak, melyek elsőként mutattak rá a köszvény és a hallásromlás kapcsolatára. A kutatók feltételezése szerint a magas húgysavszint (hyperuricaemia) okozta gyulladás, valamint az oxidatív stressz kialakulása és hatásmechanizmusa jelentheti az összekötő kapcsot a köszvény és a hallásromlás megnövekedett kockázata között.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.