Súlyossá vált XVI. Benedek állapota – Imádkoznak érte az olasz templomokban

Az olasz püspöki kar (Cei) imára szólított fel XVI. Benedekért, miután a Vatikán megerősítette a nyugalmazott pápa egészségi állapotának romlását. A 2013-ban lemondott egyházfő saját temetéséről is rendelkezett.

Matteo Zuppi bíboros, Bologna érseke, a püspöki kar elnöke hangoztatta, hogy a testület tagjai csatlakoznak Ferenc pápa felhívásához, aki azt kérte, imádkozzanak XVI. Benedekért.

Közel vagyunk hozzá a szenvedés és a próba pillanataiban” – jelentette ki Matteo Zuppi.

Imára szólított fel a római egyházmegye is, a város templomaiban már szerda este megkezdődött az imával egybekötött virrasztás. A világ számos részéből csatlakoztak Ferenc pápa felhívásához: Charles Jude Scicluna máltai érsek, aki korában Joseph Ratzinger közeli munkatársa volt a Hittani Kongregációban, közösségi oldalán egyesült az imához.

XVI. Benedek pápa

Fotó: 123rf.com

Hasonlóképpen csatlakozott Szvjatoszlav Sevcsuk görögkatolikus ukrán nagyérsek, aki novemberben találkozott az emeritus pápával. Aggodalmát fejezte ki, és imáját biztosította XVI. Benedek javulása érdekében a római zsidó közösséget vezető Riccardo Di Segni főrabbi.

A Vatikánnal foglalkozó olasz újságírók értesülései szerint XVI. Benedek állapota már karácsony előtt rosszabbodott, a december 24-i esti misén sem tudott részt venni a legközelebbi kápolnában, ezért otthonában mutattak be neki misét. 

A 95 éves nyugalmazott pápa esetleges temetése számos kérdést vet fel Claudio Magnoli atya szerint, aki az AdnKronos hírügynökségnek nyilatkozott. Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció liturgiai szakértője hangsúlyozta, hogy amiként lemondása és az azt követő egyházi szolgálata, XVI. Benedek búcsúztatása is egyedi lesz, mivel nyugalmazott pápa temetésére nincsen korábbi példa. Megjegyezte, XVI. Benedek nem számít sem bíborosnak, sem pápának, ezért “ki kell majd találni”, ki temeti el, milyen egyházi ruhában búcsúztatják, és hol lesz a sírhelye.

Közben a Vatikán közleményt aditt ki, melyben Matteo Bruni szentszéki szóvivő hangsúlyozta: a nyugalmazott pápa éber, állapota stabil, de továbbra is súlyos.

XVI. Benedek a pápai állam területén található egyházi épület első emeletén, saját hálószobájában tartózkodik. A monostorban szolgáló négy szerzetesnő, személyi titkára, Georg Gänswein érsek, valamint a képzett ápoló Eligio atya látja el. Jelen van a nyugalmazott pápa orvosa, Patrizio Polisca is.

XVI. Benedek pápa

Fotó: 123rf.com

A Vatikán közleménye szerint a nyugalmazott pápa jól pihent az éjszaka, gondolkodása tiszta és teljesen éber.

„Állapota továbbra is súlyos, de a helyzet jelenleg stabil” – hangsúlyozta a szentszéki szóvivő. Hozzátette, Ferenc pápa továbbra is imára szólítja fel a hívőket, hogy a nehéz órákban XVI. Benedek mellett legyenek.

A Vatikán nem erősítette meg a német sajtó értesülését, miszerint az emeritus egyházfő állapota már a karácsony előtti napokban súlyosbodott, de a pápa nemet mondott a kórházi kezelésre. A pápák kórházának a Vatikántól nem messze lévő Gemelli-klinika számít. A nyugalmazott pápa abban a monostorban maradt, ahol 2013-as lemondása óta élXVI. Benedek egészség állapotáról a Szentszék bocsát ki rendszeres közleményt, de a nyugalmazott pápa orvosa is jelzést adhat a beteg állapotának esetleges változásáról.

Olvasd el ezt is!

Lemond a pápa – XVI. Benedek betegsége miatt vonul vissza?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.