A magas koleszterinszint jele az arcon

A magas koleszterinszint jelei szinte teljesen láthatatlanok, pedig rengeteg embert érint az országban.

A magas koleszterinszint veszélye, hogy nem okoz tünetet, és csak a következményeivel hívja fel magára a figyelmet.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa az egyetlen kivételről és a kezelés kiemelt jelentőségéről beszélt.

Magas koleszterinszint jelei

Nincs más látható jele a magas koleszterinszintnek

A magas koleszterinszint jelei egyetlen kivétellel nem érezhetőek vagy, láthatóak. Ez a kivétel pedig a szemhéj bőrén látható koleszterinlerakódás. Ezek a sárgás, a felszínből kitüremkedő sárga foltok a xantelazmák, amelyek nagy mennyiségű koleszterint tartalmaznak. Természetesen nem minden magas koleszterinszinttel rendelkező személynél fejlődnek ki ezek a látható foltok, tehát a hiánya nem jelenti feltétlenül azt, hogy minden rendben a koleszterinszinttel.

A koleszterin két módon kerülhet a szervezetbe. Egyrészt állati eredetű ételekkel lehet bevinni őket, másrészt a máj is termel ilyen anyagot. Tehát létezik örökletesen magas koleszterinszint is, amit leginkább életmóddal lehet kordában tartani.

Magas koleszterinszint jelei

A megtermelt koleszterin egy részét aztán a szervezet átalakítja epesavakká, más része a széklettel távozik, egy másik hányad viszont az eperendszeren, bélrendszeren keresztül visszaszívódik. Ez egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a koleszterin a sejtek alkotóeleme, azonban ha magas a vérben a koleszterinszint, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából káros.

Módszerek, amik csökkenthetik a koleszterinszintet

A ma elfogadott nézet szerint betegek esetében minél alacsonyabb a koleszterin, annál jobb. Másrészt más az elérni kívánt koleszterinérték egy egyébként egészséges, de magas koleszterinértékkel rendelkező személy esetében, mint a veszélyeztetett, vagy a stroke-on, infarktuson átesett betegnél. A teendők két alapeleme az orvosi, akár gyógyszeres kezelés és az életmód megreformálása – ismerteti dr. Vaskó Péter.

A vérzsírszintet csökkentő gyógyszereket kitartóan, évekig kell szedni ahhoz, hogy a plakkok visszafejlődését el lehessen érni. Ez a fajta gyógyszerszedési megbízhatóság azért is fontos, hogy a szakember ellenőrizhesse az alkalmazott kezelések hatékonyságát, szükség esetén változtathasson azon.

Ismeretes, hogy a koleszterineknek van egy másik típusa is, a HDL, vagyis a „jó koleszterin”, ami viszont hasznos, ugyanis – bonyolult folyamatok eredményeként – segít megszabadulni az LDL-től. Egyes kutatások és metaanalízisek azt is megállapították már, hogy a sztatinok pozitívan hatnak a HDL-termelődésre, és a nagy rizikójú csoportokban jelentősen csökkentik a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Fotó: 123rf.com

Az egészséges életmód is nagyon fontos

A páciensnek fontos lenne kialakítania egy új, egészséges életmódot, amelynek alapjai:

  • Rendszeres testmozgás, amely csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, erősíti a szívizomzatot, segíti a fogyást.
  • Alacsony zsírtartalmú ételekre, zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra épített táplálkozás.
  • Az optimális testsúly elérése, a túlsúly megelőzése vagy csökkentése. A helyes fogyás érdekében érdemes az életmódorvoslás segítségét igénybe venni.

 

A legelterjedtebb koleszterinszint-csökkentők a sztatinok, amelyek csökkentik a vérben az LDL-koleszterin, vagyis az úgynevezett „rossz” koleszterin szintjét, ezáltal közvetve redukálják a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is. Számos sztatin típusú gyógyszer elérhető, amelyek működése bizonyos mértékig különböző, éppen ezért fontos a receptírás előtti alapos kivizsgálás. A sztatinok működésének alapja, hogy blokkolják egy, a májban termelődő enzim működését, ami koleszterint gyárt, így megakadályozzák az erekben jórészt koleszterinből felépülő plakkok kialakulását.

 

  • A dohányzás elhagyása, ugyanis ez önmagában is érszűkítő hatású, vagyis a magas koleszterinszinttel együtt fokozott veszélyt jelent.
  • Egyes betegségek, mint a diabétesz vagy a vese- és májbetegség, és bizonyos gyógyszerek, például szteroidok, béta-blokkolók, antidepresszánsok is megemelhetik az értékeket, ezek kezelése és hatásainak ellenőrzése elengedhetetlen.

Mivel a koleszterin szintje az örökletes tényezőktől is függ, érdemes már húszéves kortól ötévente, harmincéves kortól pedig évente végeztetni teljes laborvizsgálatot és koleszterinszint-mérést, még akkor is, ha az előző vizsgálat eredménye nem utalt kóros eltérésre.

Az életmód miatt magas vagy örökölted? Így csökkenthető a koleszterinszint

Forrás: Kardioközpont


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.