Válasszunk modern edzésformát

Modern edzésformák nyomában: Zumba, TRX, CrossFit, Badyart. De mit is takarnak ezek a kifejezések pontosan?

Kiváló edzésformák alakformálásra

Egytől egyig jól csengő, ultramodern és extra hatékony mozgásformák, ám fitnesszőrült legyen a talpán, aki képes eligazodni mit is takarnak a hangzatos elnevezések. Márpedig a legújabb edzésmódok mögött profin kidolgozott, edzésprogramok állnak. Szakértőnk most a legújabb mozgásformák között segít kiigazodni. Egészségünk és fittségünk alapfeltétele a mozgás. Az edzőtermek zöme pedig számos kínálattal bombázza a fogyni, formásodni vágyókat. Általában a nőket. Aki minden előképzettség és tájékozódás nélkül besétál egy fitness terembe talán dönteni sem tud, mi lenne számára a legideálisabb. A cél megfogalmazása, – ami a hölgyeknél általában a fogyással egyenlő – nem elegendő.

Pukánszky Éva aerobik és fitness edző szerint azoknál, akik nem sportolnak rendszeresen az alapok felépítése a legfontosabb. Ahhoz, hogy valaki jól érezze magát egy-egy mozgásformában, annak először a testegyensúlyt kell kialakítania. Ami azt jelenti, hogy a tartóizomzatnak, különösen a derék izmoknak erősnek kell lenniük. Megfelelő testtudat nélkül ugyanis a legtöbb feladatot nem lehet helyesen elvégezni, így hatékonysága is almúja az elvárásokat.  – Az emberek zöme sajnos izomzatilag gyenge. Így én általában a gerinctornát szoktam javasolni. A fitness ipar évről évre újabb eszközökkel és mozgásformákkal áll elő.

Ami azért nagyon jó, mert így nem válik unalmassá az edzés, mindig van miből válogatni. De csodákra egyetlen gép sem képes. Én elsősorban a hagyományos dolgokban hiszek. Ha azonban már megvannak  az alapok bátran bele lehet vágni a különböző edzésekbe.

Mindannyian mások vagyunk, így aztán lehet, hogy ami a szomszédnak bevált, nekünk már korántsem lesz olyan hatékony ezért fontos, hogy alaposan megismerkedjünk a fitnesztermek modern kínálatával. Van, akinél a zsírégetés és az állóképesség javítás, másnál az izomtónus növelés a legfőbb cél, de van, aki az edzésben egyszerűen a szórakozást keresi, és akadnak olyanok is, akik az alakformáláson kívül egy kis lelki és szellemi felfrissülésre vágynak. Az alábbi edzésmódok mindezekre lehetőséget kínálnak!

Zumba – a legdögösebb örömtánc

A Zumba talán a leglátogatottabb edzések egyike. Népszerűségének titka, a latin zene és a nagyon egyszerű, könnyen tanulható koreográfiára. Intenzív cardio és zsírégető hatású. Szinesíti a hétköznapokat és kiváló stressz oldó is egyben.

zumba1

CrossFit – a funkcionális fitness

A CrossFit nevű módszert néhány éve alakították ki Amerikában. A CrossFit számtalan sportág mozgáskészletéből merít, például az atlétikából, a súlyemelésből, az evezésből, az úszásból és a tornából. Célja a valódi élet minden kihívásának megfelelő fitness kialakítása. Alapját az intenzív állandóan változó edzésingerek biztosítják. Az eszközök pedig végtelenül egyszerűek egykezes súlyzó, rúd, gyűrű, medicinlabda. Egyik különlegessége, hogy míg a legtöbb edzés a hölgyeknek szól, itt a férfiak is szívesen vesznek részt.

crossfit1

Trx -a hordozható edzőterem

A TRX egy hordozható, felfüggeszthető tréning eszköz, amivel fokozni lehet az erőnlétet, egyensúly-érzéket, hajlékonyságot és az úgynevezett core izmokat is.  A TRX az amerikai haditengerészet elit csapatától indult útjára, akik minden lehetőséget és pillanatot megragadtak, hogy testük és fittségi állapotukat csúcsformában tartsák. Hol tengeralattjárókban, hol hajókon, kikötőkben, raktárakban kellett megfelelő körülményeket keresniük és találniuk a testedzésre. Edzéseik hatékonnyá tételéhez fejlesztették ki a TRX-et. A módszer természetesen villámgyorsan elterjedt az amerikai fitness szakemberek körében is.

trx edzés

Bady Art – a fizikai korlátok átépítése

Jóga, de mégis teljesen más. Befelé figyelés és koncentráció is egyben. Mozgásanyagát tekintve a jógából veszi a fő elemeit, amihez a gyógytornából a japán Do In-ból ismert elemeket is ad, amit több speciális légzéstechnikával kapcsol össze. Az edzés statikus és dinamikus elemekből áll, de nagy számban tartalmaz nyújtó és lazító elemeket is. Ezek pozitívan hatnak a rövidülésekre és a gyengülésre hajlamos izmokra. A gyakorlatok fejlesztik a mobilitást, hajlékonyságot, az állóképességet és a stabilitást is. No és persze a test mellett a lelket és a szellemet is egyaránt formálja.

Kinesis – a mozdulat szabadsága

Ezüstszürke fémcső és egy 360 fokban forgatható kábelrendszer, ami esztétikus mozgást és tökéletes alakformálást biztosít. Első olvasásra nem könnyű elképzelni, de az már maximálisan érződik, hogy a Kinesis minden eddigi edzőgéptől különbözik. A különleges 4 gépből álló rendszer a legősibb mozgáskultúra elemeit csempészi az edzésprogramba, természetesen a legmodernebb eszközök segítségével.

kinesis1

Fokozza az állóképességet, hajlékonyságot, emellett célirányosan megvalósítható a gerincmobilizáció és az olyan egyensúlyjavító gyakorlatok, amik akár rehabilitációként is alkalmazhatóak. A legegyszerűbb alapgyakorlatoktól, a komoly testtudatot igénylő mozgáskombinációkig, mindenki megtalálja a számára ideális nehézségi szintet.

A Kinesis Magyarországon még igazi ritkaságnak számít, ősztől azonban ezt is kipróbálhatjuk az XXL Fitness Wellness Központban.

Dorogi Zsuzsi

Forrás: https://napidoktor.hu/index