Mi is az fitness pontosan?

Szabó Melinda IFBB Fitnesz világbajnok a versenyről, a fitnessr-ől és a mindennapjairól mesélt a Csak csajok műsorában

Szabó Melinda 2011 júniusában Spanyolországban, IFBB Junior Fitness Abszolút EB címet nyert, szintén Spanyolországban megnyerte az európai Arnold Classic-ot, fitness abszolút kategóriában, ahol a tavalyi felnőtt VB győztest előzte meg.

Melinda négy éves kora óta rendszeresen mozog és sportol. Ritmikus sportgimnasztikával és szertornával kezdte pályafutását. Később kiskamasz korában kezdett a testépítéssel foglalkozni.

Mi az a fitness?

A fitnesz vagy fitness mára egy életformává vált azoknak, akik rendszeresen űzik ezt a sportot. A fitness a jó fizikai erőnlétet, a szív, a tüdő és a vérkeringés tartós teljesítőképességének fejlesztését, az egészséges életmódot és az esztétikus külsőt helyezi előtérbe.

A fitnesz az 1980-as években kezdett szabadidős tevékenységből sportággá alakulni és népszerűsége manapság is töretlen.  A versenyeken a sportolók három számban mutatják meg magukat és testüket. Kettő közülük a modellversenyekhez hasonlóan fürdőruhás illetve estélyi ruhás felvonulás. A sport szempontjából fontosabb a harmadik szám, ahol minden versenyző önálló zenés gyakorlatot ad elő.

A fitness versenyeknek több irányzata is létezik. Van, amelyik a női szépséget helyezi előtérbe, de a hagyományos bemutatók mellett elterjedtek a testépítésre emlékeztető erőteljesen, kimunkált izomzatot díjazó versenyek is.

Miből és hogyan alakult ki a sportág?

Mivel akkoriban nem létezett olyan verseny, ahol nem a hatalmas izomtömeg elérése volta cél a hölgyek "kiszorultak" versenyekből. Először az Egyesült Államokban tartottak Ms.Fitness versenyt egy amerikai üzletember kezdeményezésére. A verseny felépítését az aerobic, a gimnasztika, a torna és szépségversenyek mintáiból építették fel.

Forrás: