Hogyan válasszunk izompumpálás előtti táplálékkiegészítőt?

Általánosságban elmondható, hogy az edzés előtti kiegészítők olyan speciális vegyületeket és tápanyagokat biztosítanak, amelyek az edzéseredmények fokozását szolgálják.

Ezek a stimulánsoktól kezdve a jobb energiaszintet biztosító stimulánsokon át a megdolgozott izmok vérellátását javító egyéb szerekig terjednek, amelyeket izomépítő termékeknek is neveznek.

Hogyan működnek az izompumpálást elősegítő termékek?
Az izompumpáló termékek olyan összetevők kombinációját használják, amelyek növelik a nitrogén-oxid termelést a szervezetben, ami kitágíthatja az ereket és növelheti a véráramlást a dolgozó izmokhoz. Ez pedig fokozott edzésteljesítményt eredményezhet.

Az izompumpálás-fókuszú edzés előtti étrendkiegészítőiben található három fontos összetevő, amiknek ideálisan megállapított dózisai a következők:

Összetevő     Dózis
L-citrullin      6-8 gramm
L-arginin      3-6 gramm
Betain          2,5 gramm

Bár létezik némi kutatás ezen összetevők hatékonyságáról, több kutatásra van szükség ahhoz, hogy bizonyítást nyerjenek az izompumpálást elősegítő termékek hosszú távú hatásai a sportteljesítményre.

Foto:123rf.com

Megjegyzés a harmadik fél által végzett vizsgálatokról
Egyes étrend-kiegészítő cégek úgy döntenek, hogy termékeiket külső laboratóriummal teszteltetik, hogy biztosítsák, hogy azokban nincsenek szennyeződések és tiltott anyagok. Ezt nevezik harmadik fél által végzett tesztelésnek.

A legjobb, ha olyan kiegészítőket vásárol, amelyeket harmadik fél által teszteltek, mivel ezek a laboratóriumok elfogulatlan értékelést nyújtanak, és segítenek elkerülni a potenciálisan káros vagy tiltott anyagoknak való kitettséget.

Ezek a harmadik fél által vizsgált laboratóriumok azt is biztosítják, hogy a címkézés összhangban van a tényleges termékkel.

Ha a harmadik fél által végzett tesztelés nem áll rendelkezésre az Önt érdeklő terméknél, akkor kutassa fel a vállalatot, hogy más minőségbiztosítási intézkedéseket bevezetett-e a termék gyártásával kapcsolatban.

A piacon kapható végtelen számú edzés előtti edzéskészítmény közül nehéz feladat lehet kiválasztani a  legmegfelelőbbet.

  • Először is döntse el, hogy koffeinnel vagy koffein nélkül szeretné-e inkább edzés előtti étrend kiegészítőt, mivel egyes márkák kétféle változatot készítenek.
  • Ezután a fenti táblázat segítségével állapítsa meg, hogy az összetevők megfelelő arányban vannak-e jelen.
  • Végül ellenőrizze a címkén, hogy a termék harmadik fél által tesztelt-e, ami biztosítja, hogy mentes a szennyeződésektől és tiltott anyagoktól.
  • A minőség másik mutatója, hogy a terméket cGMP-engedélyezett létesítményben gyártják-e, ami azt jelenti, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) által meghatározott szabványokat követi.
  • Két másik lehetséges tényező, amelyet még figyelembe vehet, az adagonkénti költség és a rendelkezésre álló ízek, bár ez inkább csak az Ön költségvetésétől és ízlésbeli preferenciáitól függ.

Az izompumpálás motivációs hatása 

Az izmok felé áramló vérmennyiség növelése Popeye alkarjához hasonló méretű bicepszet (vagy bármely más izmot) eredményez. A térfogat-növekedés testtípustól függően legfeljebb 30 percig tart. Ezenkívül a felfújt, láthatóan eres izom nem garancia arra, hogy maradandó izomzat épül. A hosszú távú hatás közvetlenül nem látható. Az érzés függőséghez vezet, és rendszeres gyúrásra ösztönöz, és később növeli az izomtömeget. A legjobb pumpáló edzési módszerekhez mennyiségi edzés és a magas intenzitású edzés is hozzátartozik.

Ne feledje, hogy az izompumpálást segítő termékek használatának hosszú távú hatásairól kevés információ áll rendelkezésre. Rövid távú használatra szánják őket. Emellett mindig konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt új kiegészítő rutinba kezdene.

Fitness hibák, amelyek szabotálhatják az edzést

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.