Fitness hibák, amelyek szabotálhatják az edzést

A testmozgás segíthet a fizikai, mentális és érzelmi egészségedben, több energiát adhat, és még a szociális és szexuális életed is felrázhatja. A szakértők napi 30 percet javasolnak, heti 5 napon át.

Fotó: 123rf.com

Az alábbi néhány buktatóval azonban többet árthatsz, mint használsz:

 

Kiszállsz

Az edzések kihagyása “csak úgy” visszavethet, különösen, ha edzésprogramban vagy. Nemcsak megnehezíti a céljaid elérését, de a már elért fejlődésed egy részét is elveszítheted.

Közvetlenül edzés előtt eszel

Ha edzés előtt 2 órával étkezel, a szervezeted emésztést végez, és a vér nem áramlik olyan jól az izmaidba. Ez befolyásolhatja az edzés utáni regenerálódást, és görcsökhöz és hányingerhez vezethet. Ehelyett próbálj ki egy könnyű snacket, például mogyoróvajat és banánt, görög joghurtot és bogyós gyümölcsöket, zabpelyhet, vagy egy marék diót vagy mazsolát.

Nem melegítesz be
Ha bemelegítés nélkül kezded az edzést, azzal talán spórolsz néhány percet, de nem jó ötlet. A testednek szüksége van a bemelegítésre, hogy megemelkedjen a testhőmérsékleted és beinduljon a vérkeringésed, hogy segítsen ellazítani az izmaidat és nagyobb mozgástartományt biztosítson. Ez lehet olyan egyszerű dolog is, mint 5-10 perces könnyű séta, kocogás vagy kerékpározás. Vigyázz, hogy bemelegítés előtt ne nyújts.

Rugózol, miközben nyújtasz

Nagyobb a valószínűsége, hogy fájdalmat okozol az izmaidnak, vagy feszesebbé teszed őket, ha nyújtás közben mozogsz. Tartsd mindegyiket egyenletesen 20-30 másodpercig. 

Nincs jó testtartásod

Ez korlátozhatja a fejlődésedet, és eséshez vagy sérüléshez vezethet. Vigyázz például arra, hogy ne támaszkodj a berendezésekre, például a futópadra, miközben használod. Ha pedig súlyokat emelsz, próbáld meg egyenesen tartani a hátad, a vállad pedig hátrahajtva és lazán tartani. Ne zárd össze a térdeit sem.

Visszatartod a lélegzeted

Lehet, hogy ezt úgy csinálod, hogy nem is tudsz róla. De fontos, hogy figyelj a légzésedre. A légzés visszatartása korlátozza a szervezetedbe jutó oxigén mennyiségét. Ha túl sokáig tartod vissza a lélegzeted, elájulhatsz. Ha nehéz súlyokat emelsz, vegyél mély levegőt, mielőtt elkezded a sorozatot, majd fokozatosan engedd ki, ahogy haladsz.

Eltérsz a tervedtől

Ha még csak most kezded az edzést, könnyen megeshet, hogy egy alkalommal túl sok mindent és túl gyorsan próbálsz ki.  Tűzz ki célokat, és tudd, hogy mely izomcsoportokat szeretnéd megcélozni, mielőtt elkezdenéd az edzést.

sulyzozas

Foto:123rf.com

Nem veszel tudomást a korlátaidról

Ne próbálj meg nagyobb súlyt emelni, mint amekkorát elbírsz. Megsérülhetsz, és elronthatod a technikádat. Ha mégis nagyobb súlyt akarsz emelni, csak apránként adagold, és csak akkor használd rendszeresen, amikor már kényelmesen tudod használni, mielőtt tovább lépnél nagyobbra.

Túlságosan versengő vagy

Természetes, hogy össze akarod hasonlítani magad másokkal, de ne változtass az edzéseden, vagy ne próbálj túl sokat emelni, hogy lépést tarts valakivel. Nem ismered a tapasztalatukat vagy a tudásszintjüket, ezért a legjobb, ha a saját határaidon belül maradsz, és a saját céljaidra koncentrálsz.

Ezért kell edzés előtt kávét inni

Túl sokat szocializálódsz

Bár az edzőterem jó hely arra, hogy emberekkel találkozz, nem biztos, hogy jó ötlet edzés közben beszélgetni. A legjobb, ha arra koncentrálsz, amit éppen csinálsz, és rövidre fogod a beszélgetéseket a szettek között vagy a gyakorlatok között. Erre bőven van idő az edzés előtt vagy után. Másrészt, ha edzés közben is tudsz normális beszélgetést folytatni, akkor valószínűleg nem viszed túlzásba.

Mindig nehéz súlyokkal edzel

Még ha azt a célt tűzted is ki magad elé, hogy erősebbé válj, akkor is keverd a dolgokat – több ismétlést végezz könnyebb súllyal, és kevesebbet közepes vagy nehéz súllyal. Ha minden edzésen nehéz súlyokkal edzel, az valójában megakadályozhatja az izomtömeg növelését, viszont növelheti a sérülés esélyét. Variáld az edzéseidet közepes, nehéz és könnyű súlyú napokkal.

Csak azt csinálod, amit szeretsz

Lehet, hogy egyes gyakorlatokat jobban szeretsz, mint másokat – valószínűleg azokat, amelyekben a legjobb vagy -, de minden izomcsoportot meg kell dolgoznod. Ha mindig ugyanazokat célozod meg, az megnehezítheti a regenerálódásukat. Próbálj meg különböző pontokra koncentrálni, és fejleszteni mindegyiket.

Fotó: 123rf.com

Nem tartasz vízszünetet

A folyadékpótlás fontos a szervezeted hűtése és a vérkeringés fenntartása érdekében. Igyál vizet az edzés előtt, majd minden 15 perc után, amíg aktív vagy, 6-8 unciát, majd még egy keveset, ha végeztél.

Nem nyújtasz edzés után

Miután befejezted, lazíts egy kis enyhe nyújtással. Ez segíthet visszavezetni a pulzusszámot, a vérnyomást és a légzést a normális szintre. Az izmok nyújtása, amíg melegek, és a vér áramlik hozzájuk, szintén segíthet abban, hogy könnyebben megnyúljanak és megnyúljanak.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.