Népszerű tévhitek az edzésről és a zsírégetésről

Személyi edzőként rendszeresen találkozom olyan gondolatokkal – különösen új vendégek esetében –, amelyek visszatérő tévhiteket fogalmaznak meg a konditermi edzéssel kapcsolatban. Ezért most összeszedtem öt olyan gyakori mítoszt, amely nemcsak kezdők, hanem akár középhaladók fejében is meg szokott fordulni. 

Zsírt égetni, fogyni csak kardió edzéssel lehet.”

Ismerős az a jelenség, amikor januárban tele van az összes futópad, ellipszis tréner és társai? Abban az időszakban, amikor mindenki életmódváltásba fog és fogyni szeretne, sokan kezdenek el szinte őrült módon aerob edzést végezni a zsírégetés érdekében. Habár a megfelelő táplálkozás és a súlyzós edzés kiegészítéseként mindenképpen közelebb vihet minket a célunkhoz, önmagában ritkán segít elérni azt. 

Ennek egyik oka, hogy az edzés első 30-40 percében még a szénhidrátraktárak kiürítése zajlik, ezután kapcsol csak át szervezetünk a valódi zsírégető üzemmódba, a másik ok pedig az, hogy ez a folyamat a kardió edzés végeztével be is fejeződik. Az erősítő jellegű súlyzós – vagy akár saját testsúlyos, illetve egyéb eszközökkel végzett – edzés viszont olyan úgynevezett utóégetést biztosít, amely lehetővé teszi, hogy utána akár 12-24 órán keresztül is fokozottan égessük a kalóriákat. Ne felejtsük el azonban, hogy tudatos táplálkozás nélkül szinte lehetetlen látványosan fogyni. 

edzés, mozgás, sport, nyújtás

Fotó: 123rf.com

„Arra a területre kell sokat edzeni, ahonnan fogyni szeretnék.”

Bármennyire is kényelmes lenne, sajnos helyi zsírégetés nem létezik. Hiába szeretnénk vékonyabb combokat, a megoldás nem az unásig ismételt guggolásokban és a lábtoló gyakorlatokban rejlik. A zsírraktárak mobilizálásához és az arányos fejlődéshez nagyon fontos a teljes test átmozgatása és erősítése, illetve a fent említett tudatos táplálkozással való kiegészítése. Ennek hiányában ugyanis elkezdhet vastagodni a túledzett izom vagy izomcsoport, zsírréteggel fedve viszont nem vékony és szálkás lesz, hanem sokkal inkább ellentétes hatást fog kelteni. 

„Ha elég sok hasizom gyakorlatot csinálok, lapos lesz a hasam.”

FOTÓ: 123 RF

Az előző tévhitből kiindulva bizony ez sem egyenesen arányos, pedig sokan próbálkoznak célt érni napi akár több száz felüléssel. A hasizmok ugyan képesek ennek hatására erősödni, izmosodni és kockásodni, ám amíg diétával nem tüntettük el az azokat fedő zsírréteget, sajnos hiába várunk a lapos hasra. Heti 2-3 alkalommal – lehetőleg az edzések végén – bőven elég hasizom gyakorlatokat végezni, az időnk további részében pedig érdemes inkább több figyelmet fordítani a táplálkozásunkra. 

 

Szórakoztató, kellemes edzések, amelyeket érdemes kipróbálni

 

 

„Ha nincs izomlázam, nem volt hatásos az edzés.”

Az izomláznak több kiváltó oka és több lehetséges magyarázata is létezik. Szokatlan, új fajta vagy a korábbitól eltérő intenzitású edzések hatására rendszerint 1-2 nappal később jelentkezik, azonban semmiképpen sem mérhető vele az edzés hatékonysága, hiszen alapos bemelegítéssel és nyújtással, fokozatos terhelésnöveléssel, mozgás közben és után történő aminosav-fogyasztással, valamint SMR henger használatával egyaránt csökkenteni tudjuk az esetlegesen jelentkező izomláz mértékét. Ha pedig nem jelentkezik fájdalmas izomláz, hamarabb tudjuk újra maximális szinten terhelni izmainkat, így végeredményben többet és hatékonyabban tudunk edzeni. 

Fit It In: Mini edzés, ha szorít az idő

 

 

 

 

„A lányok túl izmosak lesznek a súlyzós edzéstől.”

Aki találkozott már valamilyen formában a női testépítéssel, egészen biztosan elgondolkozott azon, hogy miként jutottak el ezek a nők az adott testalkatig. Ebből pedig sokan levonják a tanulságot, miszerint a sok súlyzós edzés tette őket „nagydarabbá”. Aki viszont nem látja a szakmai hátteret, nincs tisztában azzal, hogy milyen elképesztő mennyiségű és minőségű edzésmunka, mellette pedig milyen szigorú és korlátozott táplálkozás vezethet egy ilyen testalkathoz. Ekkora erőfeszítést egy amatőr sportoló szinte biztosan nem fog tudni belefektetni az edzésbe, különösen ha csak heti néhány órát tölt az edzőteremben, és nincs pontosan megtervezve az élete minden egyes perce. Emellett pedig fontos érv, hogy a nők közel sem rendelkeznek olyan mennyiségű tesztoszteron hormonnal, mint a férfiak, így sokkal tovább tart és több munkába kerül nagyobb mennyiségű izomzatot felszedni. 

Írta: Gökler Krisztina 

 

Forrás: Ízes Élet