Vajon mit lehet tenni a korral elvesztett izmok visszaszerzésére?

Az idősödő emberek egyik komoly problémája, hogy fokozatosan elveszítik az izomtömegüket, ami pedig kihat az életminőségükre. Vajon lehet-e valamit tenni a természetes folyamat lassítására, vagy az elvesztett izmok visszaszerzésére?

kálium-izommunka

Foto: 123rf.com

A 40-es éveiktől kezdve az emberek anyagcseréje lelassul, és az életkor előrehaladtával ez a folyamat egyre csak gyorsul. Ez részben az izomtömeg elvesztésének a következménye, márpedig az izomzat leépülése az öregedés természetes velejárója.

A fejlett társadalmakra jellemző civilizációs betegségek (különösen a keringési rendellenességek és a cukorbetegség) leküzdésében a súlygyarapodás és az ebből eredő betegségek megakadályozása fontos cél. Ennek elérésében az öregedési folyamatok lelassítása, például az izomzat megerősítése sokat segíthet.

Ez nem lehetetlen, lehet izmokat felszedni 50 felett is, de ehhez komoly edzéstervre és diétára van szükség. Érdemes belevágni, de a tréningek elkezdéséhez és folytatásához is fontos az orvossal való konzultáció.

idős, mozgás

Foto:123rf.com

Megfelelő edzésterv nélkül nincs értelme

Az izomzat kiegyensúlyozott visszaépítéséhez 50 éves kor felett minden főbb izomcsoportot hetente legalább kétszer, legfeljebb pedig négyszer meg kell mozgatni az American College of Sports Medicine (a neve ellenére globális sportorvosi szervezet) ajánlása szerint.

Az erősítő edzések között legalább 48 órát kell hagyni a regenerálódásra. A túledzés sérüléseket okozhat, ami a terv kudarcát eredményezheti, aminek pedig a vége izomveszteség lehet. Az is fontos, hogy a szükséges mennyiségű edzés megtörténjen. Az optimális egészség és fittség érdekében kardioedzésekre is szükség van minden héten. Az idősödő nőknél nagyobb a csontritkulás veszélye, mint a férfiaknál, és előnyös számukra a nagyobb súlyokkal való kardioedzés mindaddig, amíg a térd ízületi képesek kezelni a testsúlyt. Az ilyen gyakorlatozás hatására erősödik a láb és nő a csontsűrűség. A tréning részleteit érdemes megbeszélni orvossal is.

Az erősítő gyakorlatok az izmokat növelik

Minden izomcsoportot érdemes egy-két különböző gyakorlattal erősíteni, s a gyakorlatokat váltogatni. Az egész testet fejleszteni kell, azaz a mellkas, a váll, a bicepsz, a tricepsz, a has, a hát, a csípő, a fenék, a combhajlítók és vádlik mind munkába kell, hogy álljanak. Vannak olyan gyakorlatok, amelyekkel több izomcsoportot is meg lehet dolgoztatni egyszerre. Például a guggolások és kitörések tipikusan ilyen gyakorlatok. Az 50 év felettiek általában az ilyen komplex gyakorlatokat választják, inkább, mint az egyetlen izomcsoport fejlesztését, ugyanis így javítják a stabilitásukat, az egyensúlyt és a koordinációt, illetve könnyebben elkerülik a sérüléseket. Szóba jöhetnek a fekvőtámaszok, a felhúzódzkodás, a fekvenyomás stb.

Körülbelül akkora súlyt érdemes választani a gyakorlatokhoz, amelyeknek 15-ször ismételt felemelése után már megjelenik a fáradtság . A gyakorlatokat három 10-15-ös szériában érdemes elvégezni. Az első alkalommal végzett gyakorlatoknál legjobb személyi edző segítségét kérni, hogy a helyes kezdősúlyról és végrehajtásról szakértő visszajelzés érkezzen. A súlyok az erősödés függvényében később aztán növelhetők, ami segít elkerülni a már megszerzett izmok visszaépülését.

Foto:123rf.com

Az intenzív fitnesz gyakorlatokat végző idős emberek ereje és egyensúlyérzéke javult – bizonyította egy spanyol kutatás.

Az aerobic-edzések az egészséget tartják karban

 

Nem csak az izomtömeg, hanem a maximális aerob kapacitás is csökken az életkor emelkedésével, ami csökkenti a kardiotfittség szintjét. Az egészség fenntartásához aerob edzéseket kell végezni, ami az egész testet megdolgoztatja. Erre jó a gyaloglás, a kocogás, az úszás, a tánc és az elliptikus gépek használata. A kardioedzés több kalóriát éget, mint az erősítés, így többet érdemes kardiózni, ha a fogyás a cél. Valaki minél aktívabb, annál jobb. Azaz nem csak sporttevékenységeket érdemes keresni, hanem olyan fizikai munkával járó elfoglaltságokat is, mint a kertészkedés, a kutyasétáltatás.

Ektomorf, mezomorf, endomorf? Izomépítés alkat szerint

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.