Így öregszik a vagina

Szarkalábak, ősz hajszálak, itt-ott egy kicsivel jobban megereszkedett bőr: az öregedés elkerülhetetlen velejárói. Ezek a változások teljesen normálisak, és nem kell aggódnunk miattuk.

intim, vagina

Mint ahogyan amiatt sem, ha a vaginánk is változni kezd az évek múlásával, mivel ez is egy teljesen természetes folyamat.

Sherry Ross, a health.com -nak nyilatkozó nőgyógyász szerint “a vulvát és a vaginát ugyanúgy érintik az öregedési folyamatok, akárcsak a testünk más részeit”. A női nemi szerv külseje is változáson megy keresztül, de az állapota és a “működése” is változik. Az első lényeges változás a pubertás beköszöntével történik, ilyenkor a szeméremajkak mérete megnő, megjelenik a fanszőrzet és a hüvely váladékot kezd termelni.

Ételek, melyek tele vannak rosttal Rostokban gazdag étrenddel , megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással az aranyér kialakulása megelőzhető, a betegség enyhébb formái pedig hatásosan kezelhetőek.

Ezután a következő nagy változás akkor következik be, mikor az első gyermek megszületik, ami a legtöbb nő esetében a 20-as, 30-as éveikre tehető. Minden hüvelyi úton történő szüléssel nyúlnak a medencefenék izmai, és apró szakadások is létrejöhetnek rajtuk. Egyes nők szülés után kicsit tágabbnak érezhetik a vaginájukat, de fontos tudni, hogy ez egyénenként változó. A medencefenék izomzatának gyengülése, szakadásai a nemi szerv külső megjelenését is megváltoztathatják, és a vagina külső része megereszkedhet. Emellett a szülés utáni időszakban az ösztrogénszint ingadozása miatt sokan tapasztalnak hüvelyszárazságot.

A gyermekszülést követő legjelentősebb állomás a perimenopauza időszaka, azaz a klimaxot megelőző 5-10 év. Ilyenkor a szervezet kevesebb ösztrogént kezd termelni – ez általában a 40-es években jellemző, de van, akinél később jelentkezik. Az ösztrogén hiánya csökkenti a kollagén mennyiségét a vagina szövetállományában, illetve a terület vérkeringésének lanyhulásához is vezethet, emellett hüvelyszárazság is felléphet.

A változókor nehézségei

Menopauza után újabb változások várhatók. A vagina és a csikló zsugorodhat, a szeméremajkak megnyúlhatnak, megereszkedhetnek, és vaginális atrópia jelentkezhet, amely fájdalmassá teheti a szexuális érintkezést.

 Szerencsére ezek az életkorral járó változások nem olyanok, amelyekkel ne lehetne együtt élni, és sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy javítsunk a komfortérzetünkön. Érdemes lehet beszerezni egy jó minőségű síkosítót a szexuális együttlétekhez, illetve az orvosunkkal egyeztetve valamilyen külsőleg használható ösztrogénes krémet alkalmazni. Emellett érdemes rendszeresen nemi életet élni, mert ez is segíthet abban, hogy a vagina szövetállománya rugalmasabb maradjon.

Most lehull a lepel: Valóban kitágul a vagina a túl sokat szextől?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.