A különleges Jin Jang jóga titka

A számos jótékony hatású jógatípus között, melyeket ismerünk, létezik egy különleges is; a jing jang jóga, melynek titkaiba, tapasztalt és népszerű brit művelője, Simon Low avat be.

,,A jin-jang jóga önmagában egy stílus!” – véli Simon Low, aki egyike Anglia vezető, s egyben legtapasztaltabb és legnépszerűbb jógaoktatóinak. Egyedi és személyes stílust alakított ki, 17 éve oktat jógát, változatos, koncentrált és szórakoztató foglalkozásokat tart.

A jóga napjaink egyik legnépszerűbb sportja, hiszen lenyugtatja az elmét, segít kikapcsolni és bónuszként csinosabb testet és feszesebb izmokat ad.

Alakszai Emese jógaoktató, a Mantra Yoga Studio tulajdonosa mesél arról, hogyan volt képes újra megtalálni önmagát, felépíteni saját életét a jóga segítségével.

A jóga segít az újrakezdésben

Mestereiként Dr. Larry Payne-t, Krishnamacharyát, Desikachart és A. G. Mohant említi. Elsődleges szándéka segíteni a jóga gyakorlóinak abban, hogy felismerjék, melyik típus teremti meg számukra leginkább a kiegyensúlyozottságot, miközben személyükre, életmódjukra és igényeikre szabják a jóga stílust.

,,A jin-jang jógában a kínai és általában a keleti orvoslás, és mozgás praktikáit alkalmazzuk, tudatosságot oktatunk fizikai és finom anatómiai szinten – mondja Simon Low -, tanításainkat pedig beleszőjük a hagyományos jóga elméletbe és gyakorlatba.

joga

Foto:123rf.com

A jin-jang jóga órákon a kiegyensúlyozott, és mindenki számára elérhető gyakorlatok során, a melegítés, a dinamikus, gördülékeny mozgások váltakoznak a nyugodt, mély, fiatalító testhelyzetekkel. A két megközelítés az aszanák során elősegíti a nap- és hold, a férfi- és női, a jang és jin energiák kiegyensúlyozását, miközben a módszerek specifikus, fizikai erőnlétet és energikusságot kínálnak.

,,Míg a hagyományos jóga tanítást és az általánosabb, kínai és más keleti tradíciók energia-gyógyászatát is átfogjuk, finom anatómiai tanítást is kínálunk, valamint inspiráló verseket, filozófiai iránymutatást adunk, hogy a jóga gyakorlói ezeket is beépíthessék életükbe.” – mondja Simon Low.

joga

Foto:123rf.com

A jang jóga kombinálja a természetes, körkörös, spirális mozgás mintákat, melyek a természetben fellelhetők, és hatékonyan használja őket a Tai Chi illetve a Chi Kung is, valamint az energiaközpontjaink serkentését, dinamikus ászana gyakorlatokkal.

Biztonságosabb és könnyedebb mozgást biztosít, tartós erőnlétet, rugalmasságot, belső és külső tudatosságot, óriási energiát ad. A jin jóga egy kombináció, az erősítő, helyreállító ászanák és a nagyobb kihívást jelentő passzív, taoista jóga ihlette földi testhelyzetek keveréke.

Ezeket az ászanákat több percen át kitartják a jógázók. A meditatív jin gyakorlatok mélyen táplálnak, serkentik a test energiacsatornáit és megnyitják az ízületeket, stimulálják, erősítik és nyújtják a kötőszöveteket, „energiatárolókat” építenek a testben.

,,A nőies, passzív, mély, helyreállító meditatív gyakorlatokra összpontosít. Különösen mély légzéssel dolgozunk, mely utat nyit legbelső lényünk felé, segít felfedezni és megérteni a jóga mélyebb meditatív tulajdonságait.” – mondja Simon Low, aki hisz abban: a jin jang jóga gyakorlatok hozzájárulnak, hogy tanulói hatékonyan fejlesszék és tárolják az úgynevezett chi-t, fokozzák egészségügyi előnyeit, miközben szélesítik tudásukat, megtanulják stimulálni érdeklődésüket, tanulásukat, egyéni felelősségüket és folyamatos élvezetet ad nekik a mozgás, fizikai és lelki szempontból egyaránt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Kudó Deján

    Sziasztok!
    Érdeklődnék, hol van Jing-Jang Jóga Budapesten.