A jóga segít az újrakezdésben

Alakszai Emese jógaoktató, a Mantra Yoga Studio tulajdonosa mesél arról, hogyan volt képes újra megtalálni önmagát, felépíteni saját életét a jóga segítségével.

Jóga – a gyógyító mozgás

Mi volt a Te utad, ami végül a jógához vezetett? Mivel foglalkoztál előtte?

Korábban Hévízen tanítottam, történelem-olasz szakos tanár voltam, de mikor hazaköltöztem Sárospatakra, sokáig otthon voltam a kisfiammal. Már ekkor megérintett a jóga, mint mozgásforma és azt is tudtam, hogy nem fogok visszamenni középiskolába tanítani. Régóta dédelgetett vágyam volt, hogy a mozgással és tanítással együtt foglalkozzak, éreztem, hogy ebbe az irányba kell elindulnom. Ekkor, 2011-ben végeztem el az IWI által indított FitJóga képzést. Már ekkoriban ismerősökkel, barátokkal jógáztam együtt, és mire a diploma kezembe került, gyakorlatilag egy kisebb csapat várta, hogy hivatalosan is jógaoktató legyek.

Foto:123rf.com

Később, mikor már rendelkeztem némi óraadói tapasztalattal, beindítottam saját vállalkozásomat, ami kezdetben csak kereset kiegészítésnek volt elegendő, de mivel a párom volt a fő kenyérkereső, nem jelentett gondot számunkra. Ennek ellenére ő nem támogatott ebben. Jógatáborokat, jóganapokat szerveztem, és egyre többször kértek fel jógabemutatók tartására. Végül kiléptem a párkapcsolatomból, és egyedül csináltam tovább. Nehéz volt, de hittem magamban, tudtam, hogy egyedül is meg fogom teremteni a megélhetést és az anyagi függetlenséget magam és a gyerekeim számára. Ma már elmondhatom, hogy sikerült, és ezt a jógának köszönhetem. Ráadásul időközben besétált a jógatermembe a nagy szerelem, akivel nemrég volt az esküvőnk.

Foto:123rf.com

Miért a jógát választottad? Sportoltál előtte mást is?

A mozgás, a sport mindig az életem része volt. Sokáig karatéztam, majd fitness termeket látogattam. Kipróbáltam a pilatest, a hastáncot és nagyon sok aerobikos mozgásformát is. A gerincproblémáim miatt az évek múlásával egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a súlyzós edzést nem folytathatom. 10 évvel ezelőtt vásároltam egy jóga dvd-t, ekkor kezdődött minden. Vonzott a misztikuma, a különlegessége, elkezdtem olvasni, kutatni a jóga után. Először csak mint mozgásforma fogott meg, nagyon jó volt a gerincemnek, később a spiritualitása, szellemisége is megérintett. Ekkor találkoztak az elképzeléseim és útkereséseim az IWI által nyújtott lehetőségekkel.

Foto:123rf.com

A képzés megmutatta azt az utat, amit kerestem. A tanfolyam számomra tökéletes volt, ráadásul többféle jógás továbbképzés közül is választhattam később. Mivel tanítani már nem akartam visszamenni, szerettem volna olyan hivatást találni ahol a szabadságom, önállóságom megtarthatom, és ha a hobbim a munkám, akkor igazán szerencsésnek érezhetem magam. Fontosnak tartom, hogy egy jógaoktató megfelelő képzést kapjon, mert emberekkel foglalkozni, főleg amikor mozgásformát oktatunk, óriási felelősség, hiszen ők megbíznak bennünk, ránk bízzák a testüket és az egészségüket. Alapos képzés és ismeretek hiányában felelőtlenség lenne ilyen munkát végezni.

joga

Foto:123rf.com

Mit gondolsz, milyen tulajdonságok szükségesek ahhoz, hogy valaki jó jógaoktatóvá válhasson?

Nagyon fontos hogy az illető szeressen emberekkel foglalkozni, nyitott és empatikus legyen. Mivel én közel 15 éve tanítok, nekem természetes emberek elé kiállni és beszélni, megnyilvánulni, de bizonyára ezt a fajta gátlásosságot le kell küzdeni ahhoz, hogy sikeresek legyünk. Nekem a legfontosabb hogy a jóga, mint életforma legyen része az oktatónak. Csak akkor lehet hiteles, ha nem csak akkor „jógás” ha bemegy a terembe, kifelé menet pedig a szögre akasztja mint egy munkaruhát. Úgy gondolom, nagyon fontos a hit, saját magunk és az oktatónk felé. És természetesen elengedhetetlen a kitartás, a rendszeres gyakorlás, tanulás.

Foto:123rf.com

A jóga könnyen az ember mindennapi életének részévé válhat. Nálad ez miben nyilvánul meg?

A rendszeres gyakorlás része a mindennapjaimnak, ez a legfontosabb. Emellett a jóga szellemiségében próbálok élni: húsmenetes étkezés, meditáció, tanulás. A jóga által mentálisan erősebb személyiséggé váltam, amiért nagyon hálás vagyok.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.