Így ismerd fel a leukémiát időben

Mint a legtöbb daganatos betegségnél, a leukémia esetén is az a legfontosabb, hogy minél előbb diagnosztizáljuk és felvegyük ellene a küzdelmet kezelésekkel, viszont ahhoz, hogy felismerjük magunkon a betegség jeleit és orvoshoz forduljunk, érdemes tudni, hogy mik is a leukémia tünetei. Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy is tudod felismerni a fehérvérűség néven is ismert betegség jeleit!

Szponzorált tartalom

Mit is jelent a leukémia?

 

A leukémia, más néven a fehérvérűség a vérképző szervekből induló, rosszindulatú rákos megbetegedés. A gondot azok az érett és éretlen vérképző sejtek okozzák, amelyek a csontvelőben helyezkednek el. Ezeknek a sejteknek a kontrollálatlan felszaporodása okozza a leukémiát.

 

A felszaporodott sejtek kiszorítják a normális vérképző sejteket a csontvelőből, sőt, a vérpályába is belépnek és tömegesen megjelennek a perifériás vérkeringésben. Így okozzák a megemelkedett fehérvérsejtszámot a vérképben. 

 

A leukémiának több típusát is megkülönböztetjük egymástól, amelyben a fő szempontok, hogy myeloid vagy lymfoid típusúak, illetve hogy akut vagy krónikus leukémiáról beszélünk. A leukémia tünetei nem kifejezetten csak a leukémiára jellemzőek, így bármely tünet észlelése esetén érdemes orvoshoz fordulni, hogy még a korai szakaszban felismerjük és kezelni tudjuk a betegséget.

 

Leukémia tünetei – mik az intő jelek?

 

A leukémia tünetei sokáig nem jelentkezhetnek a betegen, így gyakran fordul elő, hogy a leukémiás megbetegedések csupán egy rutin vizsgálat vagy vérkép vizsgálata során kerülnek felismerésre. Így érdemes minél előbb orvoshoz fordulni és kivizsgálást kérni, ha valaki felismeri magán az intő jeleket.

 

A leukémia egyik fő következménye a vérszegénység, amelynek kialakulása a vörösvérsejtek elégtelen termelődése. A beteg gyengének és fáradtnak érzi magát, sápadt lesz, illetve a levegőt is szaporábban veszi, sérülés esetén pedig a seb észlelhetően tartósabban vérzik.

Leukémia A-tól Z-ig – 1.rész

 

Egy másik intő jel lehet, hogy a beteg gyakran küzd újra és újra jelentkező betegséggel, illetve jelentkezhetnek nála influenzaszerű tünetek, mint például láz, hányinger, meghűlés, éjjeli verejtékezés vagy épp kimerültség. Ennek fő oka, hogy a legyengült szervezet nem képes legyőzni a különböző vírusokat, kórokozókat és baktériumokat. 

 

További tünet lehet a nyirokcsomók, a lép, a máj és a vese megnagyobbodása okozta fájdalom, ugyanis ezeken a helyeken gyűlhetnek fel a daganatos sejtek. Gyakori panasz még a csontok és ízületek környékén jelentkező fájdalom. A leukémiás beteg bőrén gyakran jelennek meg kis foltos bevérzések, amelyek már minimális erőbehatás következtében is kialakulhatnak. Gyakran előfordulhat még továbbá nyálkahártya-vérzés is leukémia esetén.

 

Leukémia tünetei – mit tegyél, ha felismered őket?

 

Az előbb felsorolt tünetek közül egyik sem jellegzetes a leukémiára, épp ezért az első és legfontosabb, hogy értesítsük orvosunkat és kérjük a betegség mielőbbi kivizsgálását. Ahhoz, hogy megállapítsák, valóban a leukémia áll a háttérben, igen alapos kivizsgálásnak vetik alá a beteget. 

Leukémia A-tól Z-ig – 2. rész

 

A kivizsgálás első lépése, hogy kikérdezik a beteget az betegség előzményeiről, majd ezután jön a fizikális vizsgálat, ahol kitapintják a májat, a lépet, a vesét, illetve a nyirokcsomókat, hogy azok duzzadtabbak-e. A vérkép-vizsgálat során a vörösvérsejtek és a fehérvérsejtek számát vizsgálják, illetve kenetet is készítenek, amiből mikroszkópos vizsgálat után megmondható, hogy vannak-e leukémiás fehérvérsejtek a vérben, illetve ha igen, melyik típusú leukémiával küzd a beteg. Végül pedig a csontvelőt vizsgálják meg, amelyhez rendszerint a szegycsontból vagy a medencecsontból vesznek mintát.


A leukémia tünetei tehát nem csupán a leukémiára jellemzőek, így észlelésük során csupán egy alapos kivizsgálás után mondható csak meg, hogy a beteg valóban a fehérvérűség néven is ismert betegséggel küzd-e. A Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány már több mint egy évtizede segíti a leukémiás betegek gyógyulását pénzbeli és tárgyi adományokkal, így segítve a kezelés okozta nehéz időszakot. Amennyiben Te is szeretnél segíteni, keresd fel oldalukat és ismerd meg tevékenységüket!

Leukémia A-tól Z-ig – 3. rész

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.