Leukémia A-tól Z-ig – 3. rész

A kezelés folyamata és a megelőzés

Ma már senki számára nem titok, hogy a leukémia súlyos betegség, a fehérvérsejtek rákos megbetegedése. Ugyanolyan gyakori, mint az ’50-es években, ám sokkal több módszer kínálkozik gyógyítására. Mit kell tudni róla?

A leukémia a fehérvérsejtek rákja. Nagyjából olyan sűrűn jelentkezik, mint az 1950-es évek során, ám az új kezelésekkel hosszabb ideig élhet a páciens, olykor teljesen ki is gyógyul. Gyermekek körében ez a leggyakoribb rák, de felnőtteknél is kialakulhat. Több típusa van. A legtöbbje a fehérvérsejtekben kezdődik, de hogy miként bontakozik ki és milyen kezelésre lesz szükség, az változó lehet.

Cikkünk első és második részében a leukémia kialakulása, a tünetek, a típusok, stádiumok és a kezelések kerültek szóba. Most lássuk, mi minden történhet és mi javasolt a kezelések során.

Fotó: 123rf.com

Védjük agyunkat és gerincünket: emiatt általában az akut limfómás leukémiában (ALL) szenvedők aggódnak, s míg ez a fajta rák nem a központi idegrendszerben kezdődik, az esetek legalább felében azzal végződik, hogy ezekre a területekre is átterjed. Ezt megelőzendő, a kemoterápia gyógyszereket közvetlenül a gerincbe adják és akár több körre is szükség lehet.

Várjunk és figyeljünk: a leukémia több típusánál azonnal elkezdődik a rák kezelése. A krónikus limfocitás leukémia (CLL) esetében viszont gyakori, hogy visszatartják azt, míg tünetek nem jelentkeznek. Rendszeres ellenőrzésekre van szükség, hogy az orvosok nyomonkövessék a betegség alakulását. Egyeseknél ugyanis nem jelentkeznek problémák és teljesen normális életet élnek. A leukémia kezelését akkor kell elkezdeni, ha a fehérvérsejt-szint megugrik, a vérlemezkéké csökken, s olyan tüneteket produkál a páciens, mint a megduzzadt nyirokcsomók.

A kezelés ideje alatt…

A leukémia és a kezelései egyaránt csökkenthetik az egészséges vérsejtek számát. Ahhoz, hogy segítsük a szervezet átlendülését a betegségen, a vérszegénység ellen vértranszfúzióra lehet szükség, a fertőzések ellen antibiotikumokra, a vérzéssel kapcsolatos problémákra pedig a vérlemezke-transzfúzió a megoldás. S mivel a beteg esélye a fertőzésekre jelentősebb, a páciensnek és mindenkinek, aki közel megy hozzá, érdemes gyakran és alaposan kezet mosnia.

Túlélési esélyek

Tartsuk észben, hogy igen sok múlik a beteg látásmódján, hozzáállásán – de természetesen a leukémia típusától és előrehaladottságától is függ, mekkora a túlélési esély. Ehhez hozzájárul még az általános egészségügyi állapot. Az alábbi túlélési esélyek az átlagot mutatják, nem egy ember sorsát. Az 5 éves esély nagyjából 60 százalékos – ez azt jelenti, hogy összehasonlítva őket minden 10. emberrel, aki egészséges, átlagosan 6 leukémiás ember 5 év után még mindig él.

Leukémia a gyermekeknél

A becslések szerint 4 leukémiás gyermekből 3-nál az akut limfómás leukémia (ALL) esete áll fenn. Igen ritka, hogy gyermekeknél krónikus leukémia-típus jelentkezzen. Az ALL-nál általában sikertörténetet könyvelhetnek el az orvosok, a kicsik ugyanis többnyire jól reagálnak a kezelésre. Beletelhet 2-3 évbe, de majdnem az összes gyermek – 10-ből 9 – teljesen felépül. Az akut mielogén leukémia (AML) esetében a gyógyulás sikere szintén sokkal magasabb, mint ha ugyanez egy felnőttnél alakul ki.

Fotó: 123rf.com

Nyomon követés

Akár remisszió szakaszában van a páciens, akár figyelmesen vár vagy éppen kezelés alatt áll, a rendszeres ellenőrzés és a tesztek fontos részei a mindennapjainak. Nagyon lényeges, hogy a beteg nyíltan tudjon beszélni orvosával, nemcsak a tünetek változásáról, de bármilyen érzelmi problémájáról és a nap-mint-nap előjövő küzdelmeiről. Olyan túlélési gondozási tervre van szüksége, amely az egészségügyi igényeit ugyanúgy kielégíti, mint az érzelmi és általános jólétét.

Megelőzés

A rossz hír az, hogy nem sok mindennel előzhetjük meg a leukémia kialakulását. Speciális szűrővizsgálatok nincsenek annak felkutatására. Annyit tehetünk, hogy nem dohányzunk, távoltartjuk magunkat a benzoltól és a magas szintű sugárzástól. Évente pedig érdemes vizsgálatra menni, amely a rutin vértesztet is magába foglalja – ez ugyanis időben kimutatja, ha valami gond van.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.