Leukémia is okozhat alacsony vérlemezkeszámot

A leukémia viszonylag gyakori daganattípus, mely a hematológiai rákok csoportjába tartozik. Tünetei gyakran általánosak, másnak tulajdonítják őket, ám vannak olyan vérkép eltérések, melyek felvethetik a leukémia gyanúját, több más kórkép mellett.

Ilyen például az alacsony vérlemezkeszám, mely általában tűszúrásnyi piros pöttyökben, véraláfutásokban nyilvánul meg. Dr. Kárpáti Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusát kérdeztük a témában.

 

Trombocitopénia- alacsony vérlemezkeszám

A csontvelő által termelt vérlemezkék (trombociták) olyan vérsejtek, amelyek segítik a véralvadék-képződést. A vérlemezkék megállítják a vérzést azáltal, hogy összetapadnak és véralvadék dugókat képeznek az erek sérüléseiben. A trombocitopenia olyan állapot, amelyben alacsony a vérlemezkeszám. Lehetnek enyhébb tünetei is, ám súlyos formájában, spontán vérzések léphetnek fel a nyálkahártyákon, a bőrön, a belső szervekben. Normál esetben a vérlemezkeszám 150 000 és 400 000 között van, ám ha valaki trombocitopéniában szenved, a száma 150 000 alá esik.

A trombocitopenia tünetei lehetnek a trombocita szám függvényében:

  • Vérzések (pl. Fogínyvérzés, erős menstruáció, orrvérzés, szemen bevérzések)
  • Kék-zöld foltok
  • Apró, piros tűszúrásnyi pöttyök a bőrön
  • Vérszegénység

Fotó: 123rf.com

Leukémia is okozhatja

Az alacsony vérlemezkeszám hátterében több ok is állhat, általában IPT. Lehet genetikai, de gyakori, amikor valamilyen állapot váltja ki, pl. vírusfertőzés, SLE (lupus), gyógyszer mellékhatás vagy akár leukémia.

A leukémia tünetei gyakran a leukémia típusától függően változnak, és gyakori, amikor összetévesztik más állapotokkal. Egyes panaszok, mint például az éjszakai izzadás, a láz, a fáradtság és a fájdalom, hasonlítanak az influenzaszerű tünetekre. Azonban míg az influenza okozta panaszok idővel enyhülnek, a leukémia tünetei általában két hétnél tovább tartanak, és felléphet mellettük hirtelen fogyás, a csont- és ízületi fájdalmak, valamint vérzések, véraláfutások- ezek a tünetek pedig felvethetik a trombocitopénia gyanúját a betegséghez társuló egyéb véralvadási zavar mellett.

Leukémia tünetei – Ezekre kell figyelni

Leukémia esetén az alacsony vérlemezkeszám oka, hogy a rák abnormális sejtjei kiszoríthatják az egészséges sejteket a csontvelőben, ahol vérlemezkék képződnek- magyarázza dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ onkohematológusa.

Ha a vérlemezkék száma alacsony és felmerül a hematológiai daganat esélye, az orvos csontvelő biopsziát rendel el, így kiderül, rák okozza-e a problémát, illetve meg lehet határozni a jelen lévő leukémia típusát, és megtervezni a leghatékonyabb kezelési tervet.

A leukémia terápiáját annak típusa és a beteg állapota határozza meg. Ez alapján lehet:

  • Biológiai/immunterápia
  • Csontvelő-transzplantáció
  • Kemoterápia
  • Sugárkezelés

 

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.