Leukémia A-tól Z-ig – 2. rész

Típusok, stádiumok és kezelések

Ma már senki számára nem titok, hogy a leukémia súlyos betegség, a fehérvérsejtek rákos megbetegedése. Ugyanolyan gyakori, mint az ’50-es években, ám sokkal több módszer kínálkozik gyógyítására. Mit kell tudni róla?

A leukémia a fehérvérsejtek rákja. Nagyjából olyan sűrűn jelentkezik, mint az 1950-es évek során, ám az új kezelésekkel hosszabb ideig élhet a páciens, olykor teljesen ki is gyógyul. Gyermekek körében ez a leggyakoribb rák, de felnőtteknél is kialakulhat. Több típusa van. A legtöbbje a fehérvérsejtekben kezdődik, de hogy miként bontakozik ki és milyen kezelésre lesz szükség, az változó lehet.

Cikkünk első részében a leukémia kialakulása és a tünetek kerültek előtérbe. Most a típusokról, stádiumokról és a kezelésekről lesz szó.

A leukémiának három alapvető típusa van:

  1. Akut mielogén leukémia (AML), amely a felnőtteknél a leggyakoribb. Az akut limfocitás leukémia (ALL) a gyermekeknél fordul elő legsűrűbben.
  2. A krónikus myelogén leukémia (CML) egyike azon kevés rákfajtának, mely közvetlen kapcsolatban áll a DNS ismert hibájával.
  3. A krónikus limfocitás leukémia (CLL) olyan fehérvérsejtekhez vezet, amelyek nem pusztulnak el, amikor kellene.

Fotó: 123rf.com

A leukémia fázisai

Más daganatos betegségekkel ellentétben a leukémia fázisai vagy stádiumai nem azt írják le, mennyire terjedt el a rák. Az előrehaladottabb stádiumok agresszívabb módszereket igényelnek, vagy nehezebb kezelni. A CLL alacsony, közepes (standard) vagy nagy kockázatú lehet. A CML krónikus fázisában a legkevesebb fiatal fehérvérsejttel rendelkezik (ezek a blastok), gyorsított fázis több, míg a blast-fázis ennél is többel. Az akut leukémia olyan gyorsan fejlődik, hogy fázisokra sincs bontva.

Tesztek a diagnózishoz

Az első teszt, amelyet leukémia-gyanú esetén végezhetnek, a teljes vérszámot mutatja (CBC), vagyis, hogy egyes típusokból hány vérsejtje van a páciensnek. Ez igen egyszerűen elárulja, ha leukémia esete áll fenn. A diagnózis megerősítéséhez, illetve a részletek megismeréséhez csontvelő biopsziát végeznek. Az orvos tűt használ, általában a csípőcsonton, hogy mintát vegyen a csontvelőből. Mindkét teszt képes ellenőrizni egyébként, hogy a kezelés működik-e.

Kezelések és terápiák

A legjobb kezeléshez szükséges mindent tudni a rákról. A vérszennyezésnek is nevezett teszt megmutatja, hány blastról van szó és hogyan néznek ki. Tesztelhetik a rákos sejtek DNS-ét is. Az orvosok CT-t, MRI-t, ultrahangot rendelhetnek el annak ellenőrzésére, van-e a nyirokcsomókban és a szervekben rák. A gerincscsapolás vagy lumbálpunkció pedig megmutatja, hogy a rák átterjedt-e az agyra vagy a gerincvelőre.

Kemoterápia

A kemoterápia a hagyományos kezelés akut leukémia esetén, mely gyógyszereket használ a rákos sejtek megtámadásához szerte a testben. Az első kör több hétig tarthat. Ha pedig a rák már enyhülési szakaszba lépett, általában több kör kemoterápiát alkalmaznak 4-8 hónap alatt. Egyes ráktípusoknál több kezelésre is szükség lehet, 2-3 éven át. Gyógyszereket a mellékhatások ellen is kap a beteg.

Fotó: 123rf.com

Őssejt transzplantáció

A kemoterápia nagyobb dózisban több rákos sejtet tud elpusztítani, azonban az egészséges sejteket is megöli. Ilyen esetben őssejtekre van szükség donortól, hogy visszaállítsák a normális állapotot. Mindez rizikós lehet, mivel a szervezet elutasíthatja az új sejteket, tehát ezt akkor alkalmazzák, ha más kezelések már nem működnek. Olykor az őssejt transzplantáció gyógyíthatja a rákot, ám akár életveszélyes károsodást is kiválthat az immunrendszerben.

Célzott terápia

Krónikus leukémia esetében gyakran használnak célzott terápiát gyógyszerek formájában. Ezek az egészséges sejteket nem bántják, csak a rákosakat célozzák meg. A tirozin-kináz inhibitorok (TKI-k) alapvetően gyógyíthatják a CML-t, bár a páciens élete végéig szedheti őket. A CLL esetében a monoklonális antitestek nevezett gyógyszerek megjelölik a rákos sejteket, így az immunrendszer elpusztíthatja őket. A kinázgátlók pedig a CLL-sejtek növekedését és osztódását gátolják.

Génterápia

A CAR T a személyreszabott immunterápia új fajtája. Minden dózisnál a fehérvérsejtek egy részét laboratóriumba küldik, ahol új gént adnak hozzájuk, mely arra készteti őket, hogy célozzanak meg és pusztítsanak el specifikus leukémia-sejteket. Ez a kezelés csak azon embereknek való, akik fiatalok, 25 évnél nem idősebbek és B-sejtes ALL leukémiájuk van, mely esetében más kezelések nem működtek, vagy a rák visszatért.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.