Hogyan ismerhetjük fel, ha testképzavarral küzd a gyerekünk?

A tinédzserek több mint fele nem elégedett a testével

Egyre több fiatal elégedetlen a testével, amelynek két fő oka a szakemberek szerint a közösségi média befolyása vagy a rossz szülői minta. Az elégedetlenség érzése sokszor csap át testképzavarba, amely néhány jellegzetes tünet alapján jól felismerhető és kezelhető.

A testi megjelenéssel és a testsúllyal való elégedetlenség világszerte egyre nagyobb méreteket ölt. A brit Girlguiding női attitűdökre vonatkozó 2018-as felmérése szerint a 11–21 év közötti lányok 62 százaléka szeretne fogyni, 50 százalékuk próbált már valamiféle fogyókúrát, és 29 százalékuk fontolgatja a plasztikai műtétet. Egy másik felmérés szerint a nyugati egyetemisták 80 százaléka számolt be testi elégedetlenségről.

Miért elégedetlenek magukkal a fiatalok?

Egy ausztrál pszichológiaprofesszor, Marika Tiggemann évek óta kutatja az evészavarokat, kiváltképp azok összefüggését a közösségi médiával: 8–9, illetve 13–15 éves lányokat vizsgáló 2013-as tanulmányában arra jutott, hogy az interneten töltött idő korrelál a vékony testkép és a soványságra törekvés internalizálásával. Hasonlóan látja a helyzetet Magyarországon Bacsa Hédi, a Lélekfogadó alapítója is.

„Ha nem elég erős az énképünk, könnyen befolyásolhatóak vagyunk a közösségi média által. A torz képhez és az aktuális divathoz való igazodás minden korosztályt érint, de talán a fiatalok körében hordozza magában a legnagyobb veszélyt, hiszen ők még sokkal nehezebben ítélik meg, hogy mi a helyes és mi nem az” – mondta a szakember, aki ugyanakkor nem csak a Facebookot és az Instagramot okolja az egyre több testképzavaros fiatalért.

Sokszor a szülők testképzavara is rávetül a gyerekekre. Előfordul, hogy az anyuka vagy az apuka rossz követendő példát mutat, a gyerekek pedig a tőlük látott mintákból építkeznek. Arra is látok példákat, hogy valaki nem tudja elfogadni a saját testét, ezért a gyermekén próbálja behajtani az ellenkezőjét: például egy vékony anyuka azért piszkálja a lányát, hogy a több edzéstől gömbölyűbb legyen” – nyilatkozta Bacsa Hédi.

Hogyan lehet felismerni a testképzavart?

A testkép testünk összetett belső leképződése, amely személyes és társas tapasztalatok során fejlődik ki. A testképzavarban szenvedők önértékelése sérült, megszállottan hiszik, hogy csak akkor felelnek meg a szociális elvárásoknak, ha elérik az általuk megszabott súlyt. Kényszeresen ragaszkodnak szabályaikhoz, beteges lelkifurdalás, önvád, önutálat jellemző rájuk a szabályok esetleges megszegése esetén.

A testképzavar jele lehet, ha valaki sosem érzi jól magát a bőrében; akkor sem, ha 10 kilóval soványabb vagy 10 kilóval kövérebb. Jellemző tünet a mentális és a fizikális önbántalmazás, például a túlzott sport, a túlevés vagy a bántó gondolatok. A gyerekek mindaddig elfogadják magukat olyannak, amilyenek, amíg a környezetük nem érezteti velük, hogy valamiben különböznek a többiektől vagy mások, mint az elvárt. Ha ez megtörténik, olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint a saját test torzult észlelése vagy a negatív testkép” – mondta Bacsa Hédi, a Lélekfogadó alapítója.

A testképzavarral összefüggő betegségek egyaránt hatással vannak az ember pszichológiai és testi jóllétére, ezért aki ennek jeleit érzi magát, feltétlenül forduljon szakemberhez. Nem mindenkinek van testképzavara azok közül, akik nem elégedettek a testükkel. Számukra két tanács Bacsa Héditől, hogy könnyebben elfogadják önmagukat:

#1 Vetkőzzünk meztelenre és álljuk a tükör előtt 20-30 másodpercig. Figyeljük meg alaposan a testünket, így könnyebben teremthetünk vele kontaktust, és könnyebben megszületik az elfogadás.

#2 Tényleg azért akarok most enni, mert éhes vagyok? Tényleg edzésre szeretnék menni? Figyeljünk a testünk jelzéseire és kérdőjelezzük meg a napi rutinjainkat! Azzal tesszük a legjobbat, ha azt csináljuk, ami jólesik a testünknek.Itt érdemes különbséget tenni aközött, hogy jól esik és kényelmes.

Molnár Nini: „Néha belenézek a tükörbe, és azt mondom: »Úristen, hogy nézek ki…?«”

„Jó családból származom, kivételes körülmények között nőhettem fel. Úgy gondolom, ezért lettem maximalista az élet minden területén, a munkámtól a testemig. A maximalizmus azonban áldás és átok is egyben” – kezdte Molnár Nini divattervező, a Feleségek luxuskivitelben harmadik évadának egyik főszereplője.

Már egy ideje testképzavarral küzdök. Egy szakértő, Bacsa Hédi segítségével folyamatosan dolgozom ezen, így szerencsére jól állok, de még mindig vannak nehéz napok. A testképzavar egy bikinis verseny után csúcsosodott ki nálam. Kitűztem egy célt, amit el szerettem volna érni, viszont amikor sikerült, mindig újabbakat és újabbakat kerestem – teljesíthetetleneket. És ha elértem ezeket a célokat, akkor is azt figyeltem, hogy miben nem vagyok tökéletes. Biztos sok embernek ismerős az érzés, hogy nem azt látja a tükörben, amit szeretne. Ez nálam is előfordul; vannak olyan napok, amikor felkelek, belenézek a tükörbe, és azt mondom: »Úristen, hogy nézek ki…?« Lehet, hogy a hormonok tréfája, vagy egyszerűen csak azért látom magam csúnyábbnak, mert előző nap egy csokival többet ettem a szokottnál. Régen sokszor pánikoltam, ha ilyesmi előfordult, de rájöttem, hogy sokszor irreális elvárásaim vannak magammal szemben. Általában az szokott segíteni, hogy visszagondolok: hogy néztem ki öt vagy tíz éve, és a változásra, a fejlődésre tudok büszke lenni” – mondta Molnár Nini.

A NINI márka alapítója hozzátette: neki azért is halmozottan nehezebb a saját testének elfogadása, mert folyamatos nyomás van rajta.

Nem elég, ha évente egy-két fontos eseményen vagy forgatáson jól nézek ki. A saját divatmárkáim miatt bármikor bejöhet egy bikinis fotózás is akár, ahol a maximumot kell nyújtanom. Az Instagramon is napi szinten új képeket posztolok a 45 ezer követőmnek, ami szintén nyomást helyez rám, mert van olyan, hogy nem kímélik az embert. Ilyenkor kell visszaemlékezni arra, hogy honnan indultunk akár testileg, akár lelkileg vagy egzisztenciálisan. Még mindig nem vagyok teljesen kész, vannak fejlesztendő területek, de a legjobb hír, hogy már van mellettem segítség” – tette hozzá Molnár Nini.

Ingyenes előadások a Body and Soul Summiton

2020. október 9 és 16. között kerül megrendezésre a Body and Soul Summit. Az interneten megrendezett előadás-sorozat hét napja alatt 21 szakértő beszél az emberi testet és lelket érintő legfontosabb témákról, köztük a testképzavarról is. Az előadók között szerepel Dr. Buda László pszichiáter, pszichoterapeuta, a SzomatoDráma kifejlesztője; Szőke Rita gyermekpszichológus és Molnár Nini divattervező, a Feleségek luxuskivitelben szereplője is.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő linken lehet: https://testsummit.hu/testkepnapok/

Forrás: https://napidoktor.hu/index