Önmagukra veszélyes kamaszok

A fiatalok, ha nem látják a kiutat a feltornyosuló problémákból, képesek önmagukban is kárt tenni.

A kamaszok az érzelmek zavarában nem mindig látják meg a kiutat a helyzet megfelelő kezeléséhez. A szomorú, összezavarodott, elkeseredett, vagy ideges állapotban sokan gondolnak az önbántalmazásra és sajnos néhányan a megvalósításig is eljutnak.

Az önbántalmazás módszerei

A bőrön ejtett apró vágások, karmolás, harapás, égetés mellett a haj kitépkedése is azokhoz a sérülésekhez tartozik, amit a kamaszok képesek saját magukon ejteni, hogy túljussanak az érzelmi krízisen.

agressziv

Hegek

A problémák ilyenfajta kezelésének nyomai maradnak. Az önbántalmazás utáni hegek azonban nem csak fizikailag, de szellemileg is nyomot hagynak maguk után. Ezek azok a látható jelek, melyek vészjelzésként felhívhatják a környezet és a szülők figyelmét a gondokra. Időben érzékelve még elkerülhető, hogy a kamasz komolyabb kárt tegyen önmagában.

Környezeti hatás

Az önbántalmazásra való hajlam biológiai eredetű is lehet. Szintén hozzájárulhat a fiatalon átélt, de fel nem dolgozott traumatikus élmény, de a rövid idő alatt bekövetkezett rossz események láncolataként is tűnhet ez a fajta problémamegoldás az egyetlen lehetséges kiútnak. A frusztráció miatt és az állandóan feszült légkörnél ez jelenti az összezavarodott kamasz számára az egyetlen megoldást.

kamaszok2

Mentális egészség

Annak ellenére, hogy az önbántalmazás hátterében genetikai tényezők is meghúzódhatnak, a legtöbb esetben azok a kamaszok, akik saját magunknak okoznak sérülést, nem tekinthetőek mentálisan betegnek. Ezek a tettek segítségkiáltások a környezet felé, mivel más formában nem képesek jelezni, hogy a túlterhelt életvitelüket nem tudják kezelni.

Mit tehetünk?

A szülőknek és barátoknak nyitott szemmel kell járniuk. Azok a közeli ismerősök és rokonok, akik tudnak a kamaszt ért nehéz élethelyzetről, problémákról, figyelniük kell arra, hogy a fiatal képes-e ezeket a kellemetlenségeket egyedül feldolgozni. A megváltozott viselkedésforma már az önbántalmazás intő jele lehet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.