COVID – Mitsem érnek a vitaminok a vírussal szemben…

Egy új tanulmány szerint a vitaminok nem csökkentik a koronavírussal felrőzött betegek halálozásának kockázatát.

Az immunerősítő kiegészítők, például a C-vitamin, a D-vitamin és a cink szedése nem csökkenti a COVID-19 okozta halálozás esélyét – derül ki a Toledói Egyetem tanulmányából.

Sokszor tapasztalhatjuk, hogy táplálékkiegészítőket egyesek a biztonságos és bevált vakcinák alternatívájaként népszerűsítik. A tanulmány vezetőszerzője, Dr. Azizullah Beran szerint – az irántuk mutatkozó tartós érdeklődés ellenére – azonban kevés bizonyíték van arra, hogy ezek a stratégiák valóban működnének.

Fotó: 123rf.com

A kutatás során Beran és munkatársai 26, a világ minden tájáról származó, lektorált tanulmányt tekintettek át, amelyekben több mint 5600 kórházban kezelt koronavírusos beteg szerepelt. Elemzésük során pedig úgy találták:

nem csökkent a halálozási arány azoknál a betegeknél, akik valamilyen vitamint szedtek azokkal a betegekkel szemben, akik semmilyen táplálékkiegészítővel sem éltek.

Dr. Ragheb Assaly, a Toledói Egyetem orvosprofesszora szerint a táplálékkiegészítőkkel ellenben tényleges, bizonyított megoldást csak a védőoltás jelenthet a koronavírussal szemben.

Fotó: 123rf.com

Ennek ellenére is érdemes D-vitamint szedni?

Ugyanakkor egy korábbi cikkünkben beszámoltunk egy másik tanulmányról, miszerint: szoros kapcsolatot mutatnak az Izraelben elterjedt vitaminhiány és a betegek halála, illetve a betegség súlyos lefolyása között. A Bar Ilan Egyetem és a Galilei Orvosi Központ kutatói szerint

a D-vitamin szintjének emelése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Coviddal fertőzött betegeknél csökkenteni lehessen a halálozás és a betegség súlyos lefolyásának kockázatát. Meg lehet jósolni, hogyan járnak az emberek, ha megfertőződnek, pusztán életkoruk és D-vitamin-szintjük alapján.

Olvasd el ezt is!

Erősebb a COVID ott, ahol kevesebb a D-vitamin?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. zolee

    ” Mit sem érnek a vitaminok a vírusokkal szemben. ” – mi van ???? … cca. 10-es IQ-s aki ezt leírta és valószínűleg gyógyszergyári sales-ügynök is.
    Ez a Dr. Azizullah Beran elmehetne birkapásztornak inkább … észosztás helyett.