Erősebb a COVID ott, ahol kevesebb a D-vitamin?

Ír kutatók szerint azokban az országokban tarolt nagyobbat a COVID, ahol a lakosság körében többen vannak olyanok, akiknek nagyon alacsony a szervezetében a D-vitamin szintje.

Furcsa mód a mediterrán régióban élők körében idősebb korukra nagyobb arányban fordul elő a D-vitamin-hiányos állapot, mint az északibb szélességi fokokon élőkében.

A D-vitamin nemcsak a csontváz és a vázizomzat egészségét segíti idős korban, hanem fontos szerepe van az immunrendszer citokinválaszának szabályozásában és egy esetleges citokinvihar, vagyis az immunrendszer gyulladásra adott túlzott – és veszélyes – válaszának a megakadályozásában is – számolt be a kutatásról a qubit.hu híre alapján az Élőbolygónk.hu.

Fotó: 123rf.com

Ideje lenne, hogy az élelmiszereket kötelezően dúsítsák D-vitaminnal Európa-szerte. Ha mindezt a skandináv országokban meg lehet tenni, semmi akadálya nincs, hogy Nagy-Britanniában, illetve egész Európában is ezt tegyék 

– mondta a Scitechdaily tudománynépszerűsítő portálnak Eamon Laird, aki a vitaminok és táplálékkiegészítők szerepét kutatja a TILDA (The Irish Longitudinal Study on Ageing) nevű, az öregedés folyamatait feltárni hivatott hosszú távú kutatási programban.

Laird és kutatótársa, Rose Ann Kenny arról cikkeztek, hogy a logikusnak tűnő feltételezéssel szemben a mediterrán régióban élők körében idősebb korukra nagyobb arányban fordul elő a D-vitamin-hiányos állapot, mint az északibb szélességi fokokon élőkében.

Miközben a déli országokban sokat süt a nap, ami elősegíti, hogy a bőrben az UVB-sugárzás hatására több D-vitamin képződjön, a lakosság körében mégis gyakoribb a D-vitamin-hiányos állapot, mint az északabbra, különösen a skandináv országokban élők szervezetében. Ez paradoxnak tűnhet ugyan, ám a magyarázat az ír kutatók szerint az, hogy

a skandináv országokban kötelezően dúsítják az élelmiszereket D-vitaminnal, ami azonban nem általános Európa-szerte.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Írországban elterjedt a D-vitamin-hiány, ami nemcsak a kor előrehaladtával gyakoribb, hanem a túlsúlyosakban, a diabéteszben, magasvérnyomás-betegségben szenvedőkben, valamint a férfiakban és az idősotthonokban élők körében is. A Covid–19 épp ezekben a csoportokban okozza gyakrabban a tünetek súlyosabbá válását és az életveszélyes komplikációk kialakulását.

Noha a kutatók szerint a D-vitamin-hiány és a Covid–19 okozta halálesetek száma közötti összefüggés általuk felállított hipotézise további bizonyításra szorul, a TILDA-adatbázis alapján úgy vélik, hogy a napi D-vitamin-bevitel jelentős védelmet biztosítana a SARS-CoV-2 vírus legsúlyosabb tüneteivel szemben.

Ez is érdekelhet!

Óriási a szerepe a COVID elleni immunitásban: D-vitamin

Forrás: https://napidoktor.hu/index