Top 5 tipp a puffadás és gázképződés megszüntetére

Hogyan csökkenthető a kellemetlen tünet?

A puffadás meglehetősen zavarba ejtő és kényelmetlen tünet, különösen, ha fokozott gázképződéssel társul. Lássuk, mi okozza ezeket és hogyan lehet őket minimalizálni.

Ki ne ismerné a puffadás vagy gázürítés természetes és meglehetősen gyakori folyamatát? Ha azonban ezek túlzott mértékben fordulnak elő, nemcsak kínosak és zavaróak lehetnek – mindennapos tevékenységeinkre is kihathatnak.

Ezen tünetek általában nem utalnak komoly alapbetegségre, szerencsére legtöbbször mérsékelhetők életmódbeli változtatásokkal. De lássuk az okokat és a gázképződés megszüntetésének lehetőségeit részletesebben.

Puffadás: a gáz felhalmozódása a belekben

A vékonybélben vagy a vastagbélben jelentkező gázképződés jellemzően az emésztetlen ételek eredménye – ezek emésztése vagy fermentációja következtében alakulnak ki a bélben található baktériumok hozzájárulásával.

A gáz akkor is kialakul, ha az emésztőrendszer nem bontja le teljesen az élelmiszer bizonyos részeit, így például a glutént, amely a gabonafélékben található meg, vagy a tejtermékekben és a gyümölcsben levő cukrot.

haspuffadas

Foto:123rf.com

A gázképződés egyéb forrásai lehetnek:

 • élelmiszermaradék a vastagbélben
 • a vékonybélben lévő baktériumok változása
 • a szénhidrátok rossz felszívódása, mely felboríthatja a hasznos baktériumok egyensúlyát az emésztőrendszerben
 • székrekedés; ugyanis minél tovább marad az élelmiszermaradék a vastagbélben, annál több ideje van az erjedésre
 • emésztési rendellenességek, például laktóz-, fruktóz intolerancia vagy cöliákia.

A túlzott gázképződés megszüntetése az alábbi módszerekkel lehetséges.

 • Iktassunk ki étrendünkből bizonyos ételeket. Gyakran okoz gázképződést a bab, borsó, lencse, káposzta, hagyma, brokkoli, karfiol, a teljes kiőrlésű ételek, a gomba, bizonyos gyümölcsök, valamint a sör és egyéb szénsavas italok. Próbáljunk meg egyszerre egy ételt kivenni az étrendből, hogy lássuk, csökken-e a gázképződés.
 • Olvassuk el az ételeken levő címkéket. Ha úgy tűnik, hogy a tejtermékek problémát okoznak, lehet bizonyos fokú laktóz intoleranciánk. Ügyeljünk rá, mit eszünk, s próbáljunk ki alacsony laktóztartalmú vagy laktózmentes típusokat.
 • A cukormentes élelmiszerekben található, egyes emészthetetlen szénhidrátok (szorbit, mannit és xilit) szintén fokozott gázképződést okozhatnak.
 • Együnk kevesebb zsíros ételt. A zsír lelassítja az emésztést, így az ételnek több ideje marad az erjedésre.
 • Csökkentsük ideiglenesen a rostban gazdag ételek fogyasztását. A rostnak számos előnye van, de számos, rostban gazdag élelmiszer fokozott gáztermelő is. A szünet után lassan adagoljuk ismét a rostot az étrendhez.
 • Próbáljunk ki vény nélkül kapható gyógykészítményt. Egyes termékek segíthetnek a laktóz megemésztésében.

Puffadás – Gyakori, de nem teljesen érthető

A puffadás olyan érzés, mintha nagyon tele lenne a gyomrunk. A tágulás a has méretének látható vagy mérhető növekedése. Gyakran jellemzünk puffadásként egyes hasi tüneteket, különösen akkor, ha úgy tűnik, a panaszok nem enyhülnek a böfögés, a gáz- vagy a székletürítés hatására.

A bélgáz és a puffadás közötti pontos kapcsolat nem teljesen ismert. Számos, puffadás miatt szenvedő embernél nincs több gáz a bélben, mint másoknál. Sokan, különösen az irritábilis bél szindrómával vagy szorongással küzdők érzékenyebbek a hasi tünetekre, jobban, mint a túlzott ételmennyiségre.

Mindazonáltal a puffadás enyhítése vagy megszüntetése is lehetséges a böfögést csökkentő, viselkedésbeli- vagy az étkezést érintő változtatásokkal.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A túlzott böfögés, gázképződés és a puffadás gyakran magától megszűnik, vagy egyszerű változtatásokkal elmúlik. Ha csupán ezek a tünetek, akkor ezek ritkán jelentenek súlyos alapbetegséget.

Fontos azonban orvoshoz fordulni, ha a módosításokkal a helyzet nem javul – különösen, ha az alábbi panaszokra is figyelmesek leszünk.

 • Hasmenés
 • Tartós vagy súlyos hasi fájdalom
 • Véres széklet
 • A széklet színének vagy gyakoriságának megváltozása
 • Nem szándékos fogyás
 • Mellkasi kényelmetlenség-érzés
 • Étvágytalanság vagy gyors teltségérzet

Ezen jelek és tünetek mögöttes emésztési állapotot jelezhetnek. A bélrendszeri tünetek kínosak lehetnek – de ne hagyjuk, hogy a zavar visszatartson minket a segítségkéréstől!

Olvasd el ezt is!

Puffadás ellen – ne csak a tünetet kezelje!

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.