Miért szeretjük az egyszerre édes és sós dolgokat?

Legyen akár csokival leöntött perec, esetleg tengeri sóval megszórt fagyi, az emberek reakciója általában ugyanaz. Ha összekeverünk valamilyen édes és sós ételt, azt a legtöbben ellenállhatatlanul finomnak találjuk.

Mi lehet ennek a furcsaságnak az oka? Nézzük, hogyan vélekedik Jessica Swift dietetikus-séf a kérdésről.

A jelenség tudományos magyarázata már régóta ismert és meglepően egyszerű: szervezetünkben a cukor elszállításáért felelős receptorok csak só jelenlétében működnek. Azaz ahhoz, hogy a cukor eljusson a sejtekhez, sós közegre van szükség.

Ezért érezzük úgy, hogy némi sós aroma hozza elő csak igazán az édes ételek ízét. A receptorok jobban reagálnak a cukorra, ha sóval együtt érkezik a szervezetbe, ezért egyáltalán nem felesleges az a kis csipet só a házi sütemények receptjeiben.

Foto: 123rf.com

Felmerülhet a sorrend kérdése is: számít-e az, hogy az édeset vagy a sósat fogyasztjuk-e el először?

Swift szerint nem kell feltétlenül összekevernünk a sós és édes komponenseket, sőt a sorrend sem befolyásolja alapvetően a receptorok működését, mindegy, hogy az édes vagy a sós jut-e be előbb a szervezetbe.

És hogy mi a dietetikus kedvenc édes-sós rágcsája? Jessica a házi pattogatott kukoricára esküszik sósan, vaj nélkül, kis darabokra tört magas kakaótartalmú étcsokival megszórva.

Számos recept épít az édes-sós párosra, ezek közül az egyik legnépszerűbb az amerikaiak édes palacsintája sült baconnel. Próbáljátok ki a mi verziónkat, a juharszirupos gofrit baconnel!

Genetikai “Íz-pontszám” segíthet nekünk egészségesebben étkezni és csökkenteni a betegségek kockázatát

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.