Sóvárog az édes íz, a cukor után? Tippek, hogyan csökkentse

Fogyasszon minél több természetes cukrot

Fogyasszon olyan ételeket, amelyek megfékezik a cukor utáni sóvárgást. Így hajlamos  lesz kevesebb cukrot enni. A mesterséges édesítőszerek csak fokozzák a cukor utáni sóvárgást.  Ehelyett próbálja ki a természetes cukrokat. Bár ez kezdetben nehéz lehet, fokozatosan elkezdi majd értékelni az ízét. Jó ötlet sárgarépával, dióval és céklával kezdeni. Ezek közvetve védik az egészséget, és segítenek a fogyásban is. 

A gyümölcsök szintén természetes források, amelyek nagyszerűen segítenek csökkenteni a cukor utáni sóvárgást. Ezért iktasson be több bogyós gyümölcsöt és hüvelyeseket az étrendjébe. Még a lencse is édes ízű, és gazdag fehérjében és rostban. Emellett gyomortöltő érzést is adnak. Így elkerülheti az éhség okozta cukor utáni sóvárgást.

A datolya és a rágós diófélék szintén kompenzálják a cukor utáni sóvárgást. Ezeket helyettesítheti édességgel. Arra azonban ügyeljen, hogy ne egyen ezekből túl sokat.

cukor, édesség

Fotó: 123rf.com

Figyeljen a kalóriabevitelre

Ügyelnie kell arra, hogy a szervezetének megfelelő mennyiségű kalóriát juttasson a szervezetébe. Ha megfosztja a szervezetét a kívánt kalóriamennyiségtől, akkor gyakran éhesnek érzi magát. Ilyenkor több cukor utáni sóvárgás tünetét fogja észlelni. A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült egészséges étkezés csökkenti az éhségérzetet és a cukor utáni sóvárgást. Ezek tovább maradnak a véráramban. Így a szervezet megkapja a szükséges energiát, és a fáradtság szintje alacsony lesz. Automatikusan a szervezet cukorigénye is csökkenni fog.

Vásárláskor olvassa el a termék címkéket

Sokan nem értik az élelmiszerek címkéinek elolvasásának fontosságát.  Ennek figyelmen kívül hagyása több rejtett cukor fogyasztását eredményezheti. A legtöbb élelmiszerben, amit naponta fogyasztunk, mint például a kenyér, gabonafélék stb. rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak. A címke elolvasása segíthet megérteni a táplálkozási tényeket az elfogyasztott élelmiszerrel kapcsolatban. Ezáltal egészségtudatosabbá válik. Ha egyszer törődik az egészségével, a cukor kísértései is alacsonyak lennének. Több gyümölcsre, diófélére és zöldségre válthat. Továbbá korlátozza a boltban vásárolt élelmiszerek vásárlását, amelyek általában magas cukortartalmúak.

A cukrokat helyettesítse fűszerekkel

A kutatások azt mutatják, hogy kevés fűszer képes kontrollálni a cukor utáni sóvárgást. Ez pedig megakadályozza a fokozott cukorfogyasztást. Ha ezeket a fűszereket hozzáadja a desszertekhez, azzal a cukorfelhasználás mértékét is csökkentheti. Fahéj hozzáadása a joghurthoz például természetes édes ízt ad, amit extra cukor hozzáadása nélkül fogyaszthat.

Ellenőrizze a nátriumfogyasztását és a vitaminhiányt

Ironikus módon azt gondoljuk, hogy a cukros ételek növelik a cukor utáni sóvárgást.  Azonban a sós ételek ugyanezt a hatást váltják ki. Hajlamosak vagyunk több nátriumot fogyasztani, különösen akkor, ha gyorséttermekből, éttermekből, húsokból, halakból stb. fogyasztunk. Továbbá a vitaminhiány is okozhat cukor utáni sóvárgást.  A D-vitamin hiánya például cukor utáni sóvárgást vált ki az emberből. A vashiány fáradtságot okoz, és ennek kompenzálására a szervezet több cukrot követel. Hasonlóképpen a cink- és kalciumhiány is több cukor utáni sóvárgásra késztethet.

cukor, gyümölcsök

Fotó: 123rf.com

Beszélgessen magával!

Ha csökkenteni szeretné a cukor utáni sóvárgást, beszélgessen önmagával.  Bármilyen abszurdnak is hangzik, de ki kell derítened, mi csábít leginkább. Ezután elkerülheti az ilyen dolgokat vagy helyzeteket. Például, ha a kedvenc éttermének meglátogatása miatt fagylaltra vágyik, akkor jobb, ha elkerüli. Azt is ki kell derítenie, hogy milyen alapbetegségek állnak a háttérben, amelyek fokozott cukoréhséghez vezethetnek. Például a II. típusú cukorbetegségben vagy elhízásban szenvedők hajlamosak több cukrot fogyasztani.

Különböző más okok, például a stresszhormonok, az inzulinrezisztencia stb. szintén cukor utáni sóvárgást okoznak.  Ha úgy érzi, hogy valami nincs rendben a szervezetében, akkor forduljon orvoshoz. Az ok kezelése sok problémát megoldhat. Ezenkívül soha ne hagyja ki az étkezéseket. Ehelyett fogyasszon naponta öt-hat kis, alacsony kalóriatartalmú, egészséges étkezést.

A cukorcsökkentés kezdetben sok kellemetlenséget okozhat, többek között szorongást, fejfájást, izomfájdalmat, gyakori éhségérzetet. Ezek az érzések azonban kezdenek alábbhagyni, ha továbbra is figyelmen kívül hagyja a sóvárgást.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.